През юли индексът на световните цени на храните, изчисляван от Организацията за земеделие и прехрана (FAO) и отчитащ промените в цените на избрани зърнени и маслодайни култури, млечни и месни продукти, както и на захарта, нарасна с 2,3% спрямо юни до 179,1 пункта. Това е най-високото ниво на показателя от януари 2015 г. досега, съобщиха от агенцията към ООН.

Спрямо същия месец на 2016 г. индексът се е повишил с 10,2%. "Световните цени на храните нараснаха през юли най-вече заради поскъпването на зърнените култури, захарта и млечните продукти", се отбелязва в съобщението на организацията, цитирано от sinor.bg.

От FAO уточняват, че поиндексът на цените на зърнените култури е нараснал с 5,1% през юли на месечна база. Той се повишава непрекъснато през последните 3 месеца, за което съдействат поскъпването на пшеницата и ориза. Цените на пшеницата се вдигнаха в най-голяма степен през юли, тъй като продължителното горещо и сухо време причини затруднения в отглеждането на засятата през пролетта пшеница в Северна Америка, а периодът между активните сезони доведе до повишаване на котировките на ориза.

Цената на царевицата обаче остава до голяма степен без промяна, изтъкват експертите на организацията.

Цената на захарта нарасна с 5,2% през юли, а ценовия индекс на млечните продукти - с 3,6%. При месните продукти цените са останали на практика непроменени.

Подиндексът за растителните масла обаче се е понижил през юли с 1,1%, достигайки най-ниското си ниво от август 2016 година. Неговият спад отразява най-вече благоприятните прогнози за производството на палмово масло в Югоизточна Азия и ниското световно търсене на продукта за внос.