Цените на петрола растат в понеделник очакване на нови решения от страните, участнички в споразумението за ограничаване на добива ОПЕК +, относно нивата на производство след април 2021 година.

Срещата на ОПЕК + на ниво държавни министри ще се проведе на 4 март. То ще бъде предшествано от заседание на техническия комитет на ОПЕК + ( на 2 март) и министерския комитет за наблюдение (JMMC, на 3 март), където обикновено се разработват препоръки за общата среща на страните от пакта ОПЕК +.

Участниците на петролния пазар вярват, че OPEC + ще реши да увеличи производството, но не са сигурни с колко може то да се повиши.

"Срещата на ОПЕК + е много важна", каза Майкъл Маккарти, мениджър на петролната стратегия в CMC Markets Asia Pacific. "Пазарът може да поддържа позитивно настроение в случай на умерено увеличение на производството на ОПЕК +, докато голямо увеличение ще влоши перспективите му в близко бъдеще", цитира Bloomberg експерта.

Петролният пазар в понеделник беше подкрепен и от нарастващите очаквания за скорошното приемане на нов стимулационен пакет в САЩ. През уикенда Камарата на представителите на САЩ одобри пакет от мерки от 1,9 трилиона долара, предложени по-рано от президента Джо Байдън. Сега законопроектът ще бъде изпратен на Сената.

Цената на майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,48 ч. българско време в понеделник е 65,64 долара за барел, което е с 1,22 долара по-вече от нивото в края на предходната сесия. В резултат на търговията на 26 февруари тези договори поевтиняха с $1,69 (2,6%) - до $ 64,42 за барел.

В същото време априлските фючърси за америкнския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпват с 1,18 долара - до 62,68 долара за барел. В хода на предходната сесия цената на тези контракти се понижи с $2,03 (3,2%) - до $ 61,5 за барел.

През февруари и Brent, и WTI спечелиха за стойността си по около 18%.