Започват верижни (последователно в различни райони) прекъсвания на електрозахранването в Еквадор, съобщи министърът на енергетиката на страната Фернандо Сантос. Основната причина за това е най-голямата суша за последния половин век. Южноамериканската страна Еквадор е с население над 2 пъти по-голямо от българското.

"Обемът на производството на електроенергия не покрива търсенето. Затова сме принудени да предотвратим срива на електроенергийната система, като въведем прекъсвания на електрозахранването (режим на тока) в Еквадор. Смятаме, ще прекъсвания ще са необходими през деня от 07:00 часа до 18:00 часа", отбелязва министърът по време на специална пресконференция, цитиран от ТАСС.

По думите му, електропреносните и електроразпределителните дружества ще изготвят конкретен график за прекъсванията на тока, но през нощта такива няма да има, поради сложната обстановка със сигурността в страната.

"Ситуацията с производството на електроенергия в Еквадор е много критична. Преживяваме най-голямата суша за последните 50 години. Особено тежко е в Източните райони, където се намират 90% от водноелектрическите централи, които осигуряват електроенергия на страната. Недостиг на електроенергия има вече от няколко седмици", коментира Фернандо Сантос.

Той допълва, че Еквадор разчита на доставки на електроенергия от съседна Колумбия, обаче те напоследък са намалели, тъй като и тази страна има подобни проблеми поради засушаването.

Еквадор може да се възползва от забраната за внос на руски петрол от САЩ

Малката латиноамериканска страна, която може да се възползва от забраната за внос на руски петрол от САЩ

След десетилетие на пренебрегване на индустрията властта предприе поредица от амбициозни реформи в сектора