Януарският индекс на бизнес активността (PMI) в еврозоната се повиши до най-високото си ниво (50,2 пункта) от юни, за първи път от шест месеца надхвърляйки границата от 50 пункта, която разделя растежа от рецесията, според доклад на S&P Global. Това показва, че има вероятност икономиките в еврозоната да избегнат рецесия през 2023 г., която много анализатори прогнозираха.

Нарастването на индекса PMI се случи на фона на забавяне на темпа на инфлацията в Европа и топла досега зима. Което пък помогна за намаляване на потреблението на природен газ в условията на недостиг на енергоносители. Наблюдава се и възстановяването на веригите за доставки, което също допринесе за оптимизма при деловата активност.

Няколко основни риска през 2023 година пред водещите икономики в света

Няколко основни риска през 2023 година пред водещите икономики в света

Държавната подкрепа за реалния сектор и работещите може да спре

В същото време S&P Global подчертава, че трудната ситуация в икономиките на страните от Европа продължава, въпреки че бизнес климатът се подобрява.

"Търсенето продължава да спада, но с по-бавни темпове от преди. Повишаването на цените както за стоките, така и за услугите, ще добави стимул към "ястребите" за по-нататъшно затягане на паричната политика." Това коментира икономистът от S&P Global Крис Уилямсън, имайки предвид увеличението на основния лихвен процент от Европейската централна банка (ЕЦБ).

В същото време, в двете най-големи икономики на еврозоната индексът на бизнес активността PMI досега не успя да преодолее границата от 50. В Германия индексът се повиши от 49 пункта през декември до 49,7 пункта през януари, заради подобряване на ситуацията в сектора на услугите. Докато във Франция PMI спадна от 49,1 пункта през декември, до 49 пункта през януари.

Ще излезе ли Европа от икономическата криза през 2023 година

Ще излезе ли Европа от икономическата криза през 2023 година

Прогнози вещаят "тежък икономически студ"

Общият оптимизъм за стабилизирането на икономиките на еврозоната контрастира с показателя за Великобритания, където PMI падна от 49 през декември до 47,8 през януари, което е доста под оценката на Bloomberg от 48,8.

Това се дължи на спада при основния за страната сектор на услугите, който доскоро беше двигател на нейния растеж. В тази връзка анализатори прогнозират, че икономическият спад във Великобритания ще продължи до третото тримесечие на 2023 година.

Икономисти от Давос: Очаква се глобална рецесия през 2023 година

Икономисти от Давос: Очаква се глобална рецесия през 2023 година

Това сочи проучване сред изявени експерти