Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви в неделя, че гражданите на най-закъсалата икономика ще взимат с 50 процента по-висока минимална заплата.

С това нарастването на надницата и пенсиите в страната отчитат пето поредно увеличение в рамките на една година.

Целта е трудещите се венецуелци да бъдат предпазени от най-високата инфлация в света, предаде агенция Reuters.

Месечното възнаграждение на работиците се покачва до 40 683 боливара.

"Във времена на икономическа война и мафиотски атаки ... ние трябва да защитим заетостта и доходите на работниците", коментира в свое изявление държавният глава на Венецуела.

54-годишният наследник на Уго Чавес определя тригодишната рецесия, покачващите се цени и недостига на стоки чрез поевтиняването на петрола от средата на 2014 г. и на "икономическа война", водена от страна на политически врагове и враждебни бизнесмени.

Критици обаче обясняват икономическата ситуация в южноамериканската държава с некомпетентността на Мадуро и неуспеха на социалистическите политики, започнати преди 17 години.

Инфлацията във Венецуела достигна 181 процента през 2015 година според официалните данни, докато опоненти твърдят, че истинските стойности са били много по-високи.

Все още няма официални данни за изминалата година, но повечето икономисти твърдят, че нивото най-малко се е удвоило, прогнозирайки, че ситуацията ще се задълбочи и през тази година.