Огромните разходи за енергия в Европа възпрепятстват бизнеси и подхранват страха от рецесия в целия блок. Но не всеки приема тази съдба. Някои компании се местят на по-евтини места: например в САЩ.

Стоманодобивният гигант ArcelorMittal обяви, че ще намали наполовина производството в стоманодобивен завод в Германия. Компанията заяви, че е решението й се основава на високите цени на газа.

ArcelorMittal наскоро предупреди, че очаква производството на стомана за четвъртото тримесечие на годината да бъде с 1,5 милиона тона по-ниско, отколкото през последното тримесечие на 2023 г., заради прекомерно високите цени на енергията и спадащо търсене.

Компанията разкри, че има планове да разшири дейността си в Тексас, описвайки държавата като "регион, който предлага силно конкурентни цени на енергията". Това е само един пример от бизнесите в Европа и компаниите, които започват да гледат с друго око на Съединените щати, според доклад Wall Street Journal, цитиран от Oilprice.

Поредните жертви на енергийната криза: Фермери в Европа спират производството през зимата

Поредните жертви на енергийната криза: Фермери в Европа спират производството през зимата

Енергията е необходима през целия процес на производство на храни, a фермерите и производителите на храни усещат напрежение

Междувременно в Европа все повече компании преминават към режим на оцеляване. За много от тях идва моментът да подновят договорите си за доставка на електроенергия с комуналните компании. Благодарение на инфлацията, цените на енергията се очаква да бъдат много по-високи от договорите за текущата година - цените за предходната година достигат над 1000 долара във Франция и Германия.

Според индустриалната асоциация European Aluminium разходите за енергия могат да доведат до срив на алуминиевата индустрия в Европа.

"Мисля, че ще преживеем две зими", обяви главният изпълнителен директор на производителя на огнеупорни продукти RHI Magnesita. Въпреки това, ако газът не поевтинее, каза Стефан Боргас, "компаниите ще се изнесат".

Изглежда, че изместването на бизнеси към по-евтини юрисдикции е още една непредвидена последица от политиките в европейските правителства, особено в енергийния сектор.

Това е поредният риск за оцеляването на блока като конкурентоспособен в бъдеще време: още една главоблъсканица, която правителствата и администрацията в Брюксел трябва да разрешат в кратки срокове.