Европейски фермери спират производството тази зима заради високите цени на енергията. Новината е поредният удар за глобалното снабдяване с храни, където вече има криза.

Европа е изправена пред потенциален недостиг на енергия тази зима, защото страните в региона все още са силно зависими от Русия за природен газ. Русия затвори най-големия тръбопровод до Европа, позовавайки се на технически проблеми, поради санкциите след нахлуването в Украйна. ЕС пък планира пълна забрана за внос на руски петрол тази зима. Това доведе до огромен скок на цените на природния газ, които се покачваха още преди войната на фона на възстановяващото се търсене след облекчаване на пандемичните ограничения, пише Business Insider.

Пресъхнали реки, гладуващи животни и разорени фермери: жертвите на сушата в Европа

Пресъхнали реки, гладуващи животни и разорени фермери: жертвите на сушата в Европа

Горските пожари, които са вече из целия континент унищожават големи територии гори

Енергията е необходима през целия процес на производство на храни, a фермерите и производителите на храни усещат напрежението от горещите цени с известно спиране или забавяне на производството през по-студените месеци.

Водещият шведски производител на домати Nordic Greens Trelleborg заяви, че няма да засажда зимна реколта тази година, защото ще бъдр на загуба, предвид текущите цени на електроенергията, съобщи вестник Afton Bladet. Nordic Greens вече бяха замразили цените на доматите по-рано през годината, когато цените на електроенергията бяха по-ниски, обясни мениджърът на обекта на компанията Миндаугас Красаускас. Това е първият път, когато компанията спира производството.

Съюзът на фермерите в ЕС Copa-Cogeca обяви, че секторите на млечните продукти и хлебните изделия са най-засегнати от скока на цените на горивата, тъй като процесите за пастьоризация и производство на мляко на прах консумират много енергия, пише Insider, цитирайки Financial Times.

Това повиши цените на маслото и млякото на прах, които са се повишили съответно с 80% и 55% в края на август спрямо предходната година, според Европейската комисия.

Междувременно някои оранжерии в Холандия, които регулират температурите за отглеждане извън сезона, изключват или намаляват производствените площи тази зима поради скъпите цени на горивата, съобщи Reuters. Холандия е вторият по големина износител на селскостопански продукти в света след САЩ, така че намаляването на селскостопанската продукция би засегнало доставките на плодове, зеленчуци и цветя.