За втория по големина производител на вино в света, тази година определено не е сред най-силните. Винената индустрия на Франция е огромна. Страната произвежда около 16% от виното в света, а в сектора работят 142 000 души. Тази година индустрията преживява най-лошия сезон от петдесет години насам. Причината -лошите метеорологични условия, съобщава сайтът modernfarmer.com.

В началото на седмицата Reuters писа, че френската винена индустрия очаква производството да спадне с цели 30% тази година в сравнение с миналата година. Така 2021 година ще бъде най-лошата година от 1970 г. и вероятно най-лошата година в историята на индустрията.

В началото на април слана удари около 80 на сто от лозята на Франция. Това само допълни притесненията от икономическия хаос, предизвикан от пандемията COVID-19 и търговските войни на тогавашния президент Доналд Тръмп (които бяха насочени и към френското вино). Лятото дойде и със силни валежи в Европа, като разрушителни наводнения удариха Германия и Белгия.

Във Франция наводненията не бяха толкова тежки, но валежите през юли са били фатални, а влагата и високите температури заличиха голяма част от тазгодишната реколта.

Не е ясно с колко тези щети ще повлияят на цените на виното.