Страховете за потенциална икономическа рецесия в САЩ нямат смисъл, тъй като тя вече е настъпила, смятат експерти от Wells Fargo Investment Institute, цитирани от Интерфакс.

Според тях, САЩ са започнали да навлизат в рецесия от втората половина на тази година, тоест вече са, на фона на по-високи от очакваното темпове на инфлация, влошаване на потребителските настроения и намаляване на разходите и приходите на компаниите.

В същото време, в края на май експерти от Wells Fargo, които отговарят за инвестиционната стратегия, прогнозираха вероятността от "малка" рецесия не по-рано от края на 2022 година.

На свой ред икономисти от Wells Fargo, принадлежащи към друго подразделение, очакват лека рецесия не по-рано от средата на 2023 година.

"Има техническа част от рецесията, но има и значително влошаване на показателите на потреблението и заетостта", казва Самир Самана, старши стратег за глобалните пазари в Wells Fargo Investment Institute.

"Техническата страна се отнася за първата половина на годината, а "ударът" от безработицата и заниженото потребление ще се прояви през втората половина на годината", обясни Самана, цитиран от Bloomberg.

Икономиката на САЩ се сви с 1,6% през първото тримесечие на 2022 г. на годишна база, показват окончателните данни на Министерството на търговията на САЩ.

Спадът на брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ, отбелязан за първи път от 2020 г. насам, се дължи по-специално на спад в износа и при държавните разходи. А през четвъртото тримесечие на миналата година, БВП на САЩ нарасна с 6,9% на годишна база.