Предприятията в еврозоната започнаха 2018 година с рекордно от над десетилетие повишение на новите поръчки, пише Reuters. Това се случва въпреки че компании повишават цените с най-висок темп за последните почти седем години, показва изследване на IHS Markit.

През 2017 година еврозоната бе една от най-добре представящите се икономики, а индикаторите сочат, че инерцията ще продължи да оказва позитивно влияние през следващите поне няколко месеца - добра новина за Европейската централна банка.

Индексът IHS Markit's Final Composite Purchasing Managers, който се смята за добър индикатор на растежа на еврозоната, се повиши до 58,8 през януари от 58,1 през декември - и по-високо от прогнозите за 58,6. Така в момента той е на най-високото си ниво от юни 2006 година насам.

"Ръстът е широк, което добавя към потенциала растежът да стане може да се самоподдържа", казва Крис Уилямсън от IHS Markit.

"Данните показват, че еврозоната започва 2018 г. с много добра инерция за растеж, а цените се покачват пропорционално. Ако продължаваме да виждаме подобни впечатляващи числа през следващите месеци, очаквайте ЕЦБ да започнат да звучат все по-"ястребово", допълва той.

И все пак инфлацията е твърде далеч от целта от "близо до, но по-малко от 2%". Въпреки това ЕЦБ вече намали наполовина месечната сума облигации, която изкупува и се очаква да приключи програмата преди четвъртото тримесечие на годината.