Ако зависеше изцяло от тях, всеки трети европеец е готов да обърне гръб на парите в брой и да се разплаща единствено с кредитни или дебитни карти или чрез приложение на мобилния си телефон, показва ново изследване на ING, публикувано днес. "Резултатите показват, че общество без пари в брой е не само възможно, но може да бъде прието сред европейците", казват оттам.

Сред 13-е страни в Европа, където проучването е проведено, най-голям процент хора, готови да загърбят разплащането кеш, са в Турция (42%), Италия (41%) и Полша (40%). Великобритания (21%), Холандия (23%) и Австрия (27%) са най-малко готови за подобна промяна. Данните за САЩ показват готовност от 38%, а от Австралия - 24%.

Всеки пети от запитаните в Европа пък казва, че вече рядко носи пари в брой със себе си, като най-рядко с банкноти в джоба излизат във Франция, където 35% често напускат дома без кеш. Най-малко подобно нещо си позволяват в Германия - едва 10%.

1% от европейците даже не си спомнят кога последно са плащали в брой, а друг 1% твърдят, че в последната година не са се разплащали в кеш. Средно 82% от европейците са плащали нещо в брой през последните три дни. Но 78% от запитаните твърдят, че днес, в сравнение с година по-рано, използват по-рядко пари в брой.

Запитани колко пари са носели в себе си в деня на изследването, три процента казват "николко", 17% еквивалента на между 1 и 10 евро, 18% - между 10 и 20 евро, а 22% - между 20 и 40 евро. Всеки пети носи между 40 и 70 евро, а 19% - над 70 евро.

Според изследването хората най-често предпочитат да плащат с карта или по друг банков път комуналните сметки (83%), наема или ипотеката (63%), за подаръци или ежеседмичното пазаруване (66 и 65% съответно), както и за сметките в ресторант (54%). За закупуването на кафе или обяд в работа 67% ползват кеш. 57% от запитаните плащат в брой таксито или билета в градския транспорт.

Съвсем малка е разликата в броя хора, които вярват, че разплащането в кеш е по-сигурно от това с карта - 59% срещу 55%, но много повече (66 срещу 37%) вярват, че плащането в брой им носи по-голяма тайна при разходите.