Златото бе един от "горещите" активи на 2020-та година и безспорно за това съдейства световната здравна пандемия. Първоначалната паника на финансовите пазари изпрати хората да търсят "сигурността на златото" и това тласна метала към нови исторически върхове през август. Но от тогава насам, цената на благородният метал не се представя много убедително и поставя сериозни въпроси пред инвеститорите за това какво ще се случва през следващата година.

След като златото спадна с 11% от върха си през август, инвеститорите се питат дали това е пауза, или краят на феноменалния бичи пазар за "жълтия метал"? Сега с постепенното ваксиниране по целя свят, вирусът се очаква да започне да отстъпва. Огромното количество стимули означава, че ще имаме разрастваща се икономика до средата на 2021 г., като растежът на най-голямата световна икономика вероятно ще достигне 6%, според анализатори.

Хората купуват злато като защита срещу "страшни неща". И сега, когато изглежда, че страшните неща ще започват да намаляват, с това може да намалява и желанието за спасение в злато.

Ето и бичите сценарий свързани със златото и защо те могат и да не са толкова силни през следващата 2021-ва година, подбрани от експерти от MarketWatch:

Бичи сценарий № 1: Златото е средство за съхранение на стойността

"Купете злато, за да запазите стойността на парите си", съветва Едуард Койн, управляващ директор за глобални продажби в Sprott Asset Management. Други експерти също дават този довод като причина за покупки и по-нататъшно поскъпване на метала.

Но този мотив изглежда, че не издържа теста на времето!

Ако сте закупили злато при ниво от 850 долара през януари 1980 г., щяхте да сте загубили около 70% от инвестицията си до август 1999 г., когато златото се търгува на 255 долара. Нещо повече, индексът S&P 500 е напреднал с повече от 1100% за същия период от време. Така че алтернативните инвестиции са били доста привлекателни.

Златните бикове отхвърлят тези аргументи, като казват, че макар златото да се колебае в краткосрочен план, то има стойност в продължение на стотици и хиляди години. Това е вярно, но инвеститорите не се интересуват от подобни дълги хоризонти, защото няма да са живи да го видят.

В дългосрочен план всички сме мъртви, както някога е заявил Джон Мейнард Кейнс. Докато учените не разработят начини, за да удължат продължителността на живота с няколкостотин години (което е възможно да се случи някой ден), постиженията на златото за запазване на стойността през вековете са безсмислени за хората днес.

Друго често прието схващане, в подкрепа на покупката на злато е - че в по-краткосрочен план цената на метала винаги се връща, след поевтиняване. Така че е необходимо просто да го задържите за известно време и нещата ще се оправят. Това е вярно...

Златото загуби 38% от 2013 до 2015 г., но след това поскъпна доста добре. Проблемът тук е, че много хора имат проблеми със задържането на инвестиция при спад от 40%. Психологическият натиск да се продава, за да се избегне по-нататъшна болка, става огромен.

Бичи сценарий № 2: Реалните лихвени проценти ще останат отрицателни за известно време

Това носи полза за златото, защото премахва алтернативните разходи за разполагане на пари в конкурентни "безопасни" активи като облигации, казва портфолио-мениджърът на Sprott Мария Смирнова. Ако реалните лихвени проценти (действителните лихви минус инфлацията) са ниски или отрицателни, вие не се отказвате от нищо, като избирате златото пред облигациите. Освен това в исторически план, когато лихвените проценти са отрицателни, цената на златото се справя наистина добре, посочва Смирнова.

"Ние сме в най-лошата рецесия в съвременната история и се справяме с нея с най-големия политически отговор. Това е глобална тенденция. Мислим, че това ще продължи ", казва Смирнова. "В момента правителствата заявяват, че ще поддържат отрицателните лихвени нива. И това ще е положително за благородния метал. Ние сме много развълнувани от перспективите за злато."

Тук обаче, са налице няколко проблема. Първо - по отношение на рецесията... Фед Атланта прогнозира ръст от 11% за четвъртото тримесечие. Това е обратното на рецесия. Тук пропускът е от значение, защото позитивните настроения за защита в злато, могат бързо да изчезнат, ако икономическите условия се променят. И това може да се случи през следващата 2021 година.

Огромните количества стимули, вложени в икономиката, ще ускорят растежа на БВП на САЩ до 6% през следващата година, прогнозира стратегът и икономист на Leuthold Джим Полсен. Това ще повиши доходността на държавните облигации повече от инфлацията, защото Фед ще спре изкуствено да потиска дългосрочната доходност с покупки на облигации. Инфлацията няма да вилнее поради всички резервни мощности в икономиката. Отрицателните доходности, които благоприятстват златото обаче, ще изчезнат.

"Няма начин, ако ръстът на БВП бъде 6% през следващата година, Фед да остане с политика, която не позволява да се повиши доходността на 10-годишните облигации на Министерството на финансите" каза Полсен. "Федералният резерв няма да остане със същата плоча и ще промени своята мелодия, както всички правим."

Доходността на държавните облигации се очаква да се повиши повече от инфлацията - която ще е е слаба, защото все още има голям резерв в икономиката, смята още експертът.

Бичи сцанарий № 3: Златото е защита срещу прекомерен правителствен дълг

Това има някакъв смисъл. В крайна сметка определено сме в голям експеримент за световната икономика с целия този дълг. Правителствата и централните банки по света са взели назаем огромни суми, за да съживят икономиката си след пандемията. Никой наистина не знае как ще се измъкнем от това. И дори и да успеем да се измъкнем от това, дали няма да видим политическа нестабилност и хаос...

Проблемът тук е, че никой не знае кога (или дори ако) ще дойде този ден на "разплащане". Хората изказаха същия аргумент през 2011 г. след спасяването от финансовата криза. Но ако сте закупили злато на 1850 долара за унция през това лято на базата на това схващане, щяхте да сте с минимална доходност днес, срещу 200% ръст за широкия индекс S&P 500 за този период....

Бичи сценарий № 4: Купувайте златодобивни акции, защото са евтини

От началото на 2019 г. ръстът на печалбите на 10-те най-големи компании добиващи злато е в размер на 180%, казва мениджърът на портфейла на Sprott Asset Management Шри Каргюткар. Много по-малки компании, дори са се справили доста по-добре. Междувременно акциите на тези компании не са поскъпнали с подобни темпове. А ръстът на печалбите в компаниите S&P 500 изобщо не са показали такъв темп.

Резултатът е, че миннодобивните компании изглеждат "изключително евтини", казва Каргюткар. Те се търгуват при съотношение между стойността на предприятието и паричния поток от осем пъти, в сравнение с 15 пъти, средно за компаниите от S&P 500.

Но инвестицията в стойност често е пълна със "стойностни капани". И случаят може да е именно такъв при златодобивните компании. Инвестирането е за в бъдеще. Занапред печалбите в компаниите, които не добиват, ще нараснат много, докато икономиката се възстановява, а печалбите на златодобивните компании може и да не направи това, ако цената на златото се запази при текущите си нива, или се понижи.

Каргюткар също така отбелязва, че средно златото струва 1000 долара за унция за добив. Така че със злато от 1840 долара потенциалът за печалба е огромен. Това е най-голямата разлика през последните 10 години.

"Тези компании са изключително печеливши на тези нива", казва Каргюткар. Това е убедителен аргумент за притежаването на златодобивни компании. Въпросът е колко от това вече е заложено в цената на акциите. В крайна сметка това не е тайна.

Бичи сцанерий № 5: Купете сребро, платина и паладий като ESG залог

От всички аргументи за благородни метали, изложени от Sprott, този има най-голям смисъл. Индустриалните стоки се справят много добре в периоди на силен растеж - и те ще се възползват добре от ръста на БВП от 6% през следващата година - и продължаващ растеж отвъд това. Среброто се възползва от търсенето на слънчеви панели, търсене, което може да се увеличи при зелените инициативи на Джо Байдън.

Голяма част от търсенето на платина и паладий идва от използването в катализаторни конвертори. Това ги прави "метали за чист въздух", казва Каргюткар, особено защото Европейският съюз и Китай затягат емисионните стандарти. Автомобилите, задвижвани с водород, биха били голям източник на търсене, тъй като те ще използват около 15 до 30 пъти повече от тези "метали за чист въздух", отколкото конвенционалните автомобили. Междувременно доставките от мини и рециклирането няма да могат да се справят с повишеното търсене.

Хилядолетното предизвикателство за златото

Златото е изправено пред голямо предизвикателство на заден план. Милениалите досега просто не хващаха "златна треска". С излизането на по-старото поколение "златни буболечки", може би трябва да си задавате въпросът - кой ще купува злато?

Вместо злато, милениалите предпочитат биткойн като техен алтернативен актив извън акциите и облигациите. Sprott казва, че интересът им към биткойн ще ги отведе постепенно към други алтернативни активи, като златото. Но тази миграция тепърва предстои да се види дали ще стане реалност... Освен това, ако биткойнът продължава да поскъпни с текущите си темпове (от над 200% от началото на годината), би било трудно на "разглезените инвеститори" да им се предложи нещо подобно от златото.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на злато и други активи