Националната агенция за приходите е разкрила 144 търговски дружества от София, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Варна, които са извършвали данъчни измами с ДДС. Приблизителната стойност на щетите, които тези фирми са нанесли на бюджета в последната година е 55 млн. лв. Основните типове нарушения са свързани с покупко-продажби на употребявани активи, представяни за нови; укриван е и данък, дължим за карго от Китай. Установени са и измами при внос на стоки в държава-членка на ЕС, но предназначени за трета страна, както и популярните в ЕС измами тип „въртележка".

Незабавно са възложени проверки на тези дружества, за да се установи  дали търговците са създали организирани схеми за източване на ДДС или става дума за инцидентни данъчни нарушения. След като проверките приключат, ще бъдат възложени и пълни данъчни ревизии. Ако при проверките и ревизиите бъдат събрани достатъчно доказателства, че са извършени данъчни престъпления, пълната документация по случаите ще бъде предоставена на прокуратурата. Наказателният кодекс предвижда затвор до 8 години за укриване на данъци в особено големи размери.

Разкритията са направени от създадената през април 2008 г. в Централното управление на НАП дирекция „Управление на риска и разследване на особени случаи". Проверките ще се извършат в териториалните дирекции на агенцията в близките две седмици.

В последните месеци опитите за източване на ДДС зачестяват, твърдят от агенцията. Нараства и рискът за събиране на приходите от данъка върху добавената стойност. По тази причина НАП, съвместно с агенция „Митници" формулираха извънредни мерки за подобряване на контрола. Сред мерките са започващите съвместни ревизии на НАП и Агенция „Митници" на търговци с акцизни стоки. Предстоят инвентаризации в складовете на търговци на едро в цялата страна. До края на годината ще бъдат проучени много внимателно и лизинговите дружества, както и  фирмите, които продават строителни материали и бетон, защото в тези браншове рискът от злоупотреби с ДДС е много голям.