Преди малко по-малко от година акциите на една компания в Китай успяха да поскъпнат с впечатляващите 8500%, след което бяха спрени от търговия. Сега те отново са на пазара и само за първия ден на борсата те изгубиха 93% от стойността си и да изтрият значителна част от рекордното си поскъпване, съобщава Bloomberg.

Цената на книжата на китайската инвестиционна фирма Ding Yi Feng намаля от 20,58 до 2,60 хонконгски долара на борсата в Хонконг. Това изтри 25,5 милиарда хонконгски долара или 3,3 милиарда долара от пазарната капитализация на дружеството.

След рекордното рали през март миналата година регулаторите спяха търговията на акциите на фирмата заради съмнения за спекулации.

В съобщението за възстановяване на търговията на книжата от хонконгската Комисия по книжата и фючърсите обявиха, че ще започнат производство срещу заподозрени в манипулации на търговията лица, свързани с компанията.

Рекордният ръст на акциите през миналата година успя да привлече международни фондове, като BlackRock, Vanguard и State Street. Според изчисленията на Bloomberg те са загубили общо около 600 милиона хонконгски долара след срива от ранната търговия в четвъртък.