Акциите на германската софтуерна компания TeamViewer поевтиняха леко по време на дебюта си на капиталовите пазари в сряда, след като компанията успя да осъществи най-голямото първично публично предлагане в Европа за 2019 година, пише Reuters.

В самото начало на търговията те се задържаха на нива от €26,25, но по-късно паднаха до €25,32. Европейските технологични акции също поевтиняха с около 2 процента.

IPO-то бе успех за инвеститора Permira, която купи TeamViewer през 2014 г. за €870 милиона. Продажбата на 42 процента дял генерира приход от €2,21 милиарда. Пазарът оцени TeamViewer на €5,25 милиарда, показвайки и гладът на инвеститорите за технологични акции на пазара във Франкфурт, пълен с индустриални и автомобилни компании.

TeamViewer предлага софтуер, който позволява отдалечена IT поддръжка на компютри. Инструментът е инсталиран на 2 милиарда устройства, като е безплатен за индивидуални потребители, а компаниите плащат такса.

Главният финансов директор Щефан Гайзер заяви, че краткосрочната цел пред компанията е да увеличи пазарния си дял в Азия и САЩ, като за целта ще увеличи и маркетинговия си екип.

Компанията очаква, че потенциалният ѝ пазар, който днес се оценява на €10 милиарда, ще се утрои до 2023 г.