Най-голямата криптовалута в света продължава да чупи рекорди, като само от началото на тази седмица нейната цена нарасна с около 20%. След като в сряда bitcoin се изкачи над 20 000 долара за първи път в историята си, по време на ранната търговия днес мина още една граница - 22 000 долара.

Дигиталната валута добави 4,6% към стойността си при търговията на азиатските пазари до около 22 173 долара, а след това изтри част от аванса си, съобщава Bloomberg.

Новото рали на криптовалутата буди различни мнения за това накъде ще продължи в следващите месеци. Някои анализатори смятат, че може да последва нов рекорден спад, както след пика през 2017 година.

Други обаче са на мнение, че bitcoin вече се припознава от инвеститорите като добра алтернатива за диверсифициране на портфейла заедно със златото на фона на отслабващия долар.

"Движението над 20 000 долара беше очаквано и дори съм малко изненадан, че това не се случи по-рано", казва Крейг Ерлам, който е старши пазарен анализатор в Oanda Europe.

За пръв път в историята: Биткойн удари 20 000 долара

За пръв път в историята: Биткойн удари 20 000 долара

След този рекорд, криптовалутата продължи поскъпването си

"Стимулите на ФЕД дадоха допълнителен тласък, от който bitcoin не се нуждаеше толкова. Пробивът над 20 000 долара ще предизвика много шум около криптовалутата и ще донесе силен край за годината", казва още той.

Според други в краткосрочен план могат да се очакват още пикове. "Ако ситуацията се задържи, тестването на цена от 36 000 долара ще бъде следващата стъпка", смята Дан Гънсбърг, който ръководи платформата за търговия с криптовалути Hxro.

Други са още по-големи оптимисти. Скот Минерд от Guggenheim Investments смята, че има още много голям потенциал за растеж. "Недостигът на bitcoin, в комбинация с печатането на пари от ФЕД, означава, че дигиталната валута в крайна сметка трябва да стигне някъде около 400 000 долара", казва той.

"Нашите прогнози показват, че валутата може да стигне тази стойност", убеден е експертът.