САЩ завършиха още един месец с плашещо увеличение на бюджетния дефицит, този път с рекорден ръст на държавните разходи.

Според последните данни на финансовия департамент бюджетният дефицит през май, който обикновено не е месец с високо ниво на държавни разходи, е бил огромната сума от $208 милиарда. Това надминава прогнозата от $200 милиарда и е много по-повече от дефицита от $147 милиарда, отчетен през миналия май.

И въпреки че еднократни фактори играят роля, както и временните забавяния, бюджетният дефицит беше рекорден за май през цялата история на наблюденията.

Бюджетните приходи се увеличават с 6,9% на годишна база до 232,1 млрд. долара, но това бе съпроводено от рязък скок на разходите. Миналия месец правителството на САЩ похарчи $439,8 млрд., което е с 20.9% повече от предходната година, когато бяха изразходвани 363,9 млрд. долара. Толкова голямо количество пари, че правителството на САЩ никога не е изразходвало за един месец.

В резултат на това бюджетният дефицит през първите осем месеца на финансовата година нарасна до 738,6 млрд. долара. Това е с 38,8% повече от 532-те млрд. долара за същия период на миналата година, отново главно поради увеличение на държавните разходи.

Към май приходите от началото на годината се увеличават с 2.3%, а разходите нарастват с 9.3%.

Ръстът на бюджетния дефицит настъпи въпреки увеличението на митата, които почти се удвоиха през тази фискална година до $ 44,9 млрд. от 24,8 млрд. долара година по-рано, което отразява увеличението на тарифите за китайския внос.

Междувременно, според резултатите за 12 месеца, дефицитът се повишава до 958 милиарда долара, което е най-високата стойност от февруари 2013 г., когато е бил малко над 1 трилион долара.

Очевидно бюджетният дефицит ще продължи да нараства на фона на намаляване на данъците и увеличаване на разходите за отбрана и други приоритети.

Много експерти са загрижени за нарастването на дълговото бреме. Може би най-тревожният фактор е, че през първите 8 месеца на тази фискална година брутните лихвени плащания по американския държавен дълг са 354 милиарда долара, или 11% повече в сравнение със същия период на миналата година.