Нигерия - икономика номер 1 на Африка и една от водещите износителки на петрол, от години е ключов партньор за Китай на континента. С нарастването на търговията и инвестициите между двете държави обаче фокусът се насочва все повече към баланса на двустранните им отношения.

Не веднъж нигерският президент Мухамаду Бухари е трябвало да отрича твърденията, че страната му е прекалено зависима от китайския дълг. А натискът върху правителството заради това расте особено осезаемо през последните месеци.

През лятото на миналата година от правителството потвърдиха, че страната се е отказала от имунитет за заем, което би предотвратило риска Китай да съди страната в случай на дефолт, посочва в анализ за платформата Quartz изследователят от AfricaCheck Алуей Окапи.

Новият мегапроблем на Африка: Kолосалните дългове

Новият мегапроблем на Африка: Kолосалните дългове

МВФ е притеснен за нивата на задлъжнялост на континента

"Ние трябва да се научим да плащаме задълженията си и го правим, а когато покриваш дълга си, никой няма да дойде и да посегне на активите ти", коментира транспортният министър Ротами Амаечи тогава.

Тогава от китайското посолство също излязоха с коментар по случая, в който се посочваше: "Подобен дебат за заемите не е първият такъв в Нигерия, както и в Африка. Китай никога не търси хегемония и не сме опитвали да завземем друга държава".

Колко обаче Нигерия дължи на Китай?

Официалните данни показват, че към декември 2020 година публичният дълг на Нигерия възлиза на 86,3 милиарда долара.

От тях 33,3 милиарда са външен дълг, от който 9,7% или 3,3 милиарда долара са задължения към Експортно-импортната банка на Китай. Финансовата институция е държавна и финансира чуждестранната търговия и инвестиции в чужбина на азиатската страна.

Китай формира 80,1% от т.нар. двустранен дълг на Нигерия, възлизащ на 4,1 милиарда долара. Останалите държави, които са отпускали заеми на африканската страна, са Франция, Япония, Индия и Германия.

Китай обеща да подари още $60 милиарда на Африка

Китай обеща да подари още $60 милиарда на Африка

Пекин разширява влиянието си благодарение на дълбоките си джобове

Многостранният дълг на страната, който е към международни финансови институции, като Африканската банка за развитие, Световната банка и Международния валутен фонд, възлиза на 17,9 милиарда долара.

Официалните данни показват още, че дълга на Нигерия към Китай е нараснал със 136% между септември 2015 и септември 2020 година или от 1,4 милиарда долара до 3,3 милиарда долара. А през миналата година африканската държава е изразходвала 195,5 милиона долара за обслужване на задължения към Пекин или това са 12,6% от всичко изплатено по външния дълг през миналата година.