Рекордните цени на суровините и ниските глобални лихвени проценти подтикнаха африканските държави да изтеглят колосални заеми, точно както през 90-те години. И, за да е пълно повторението на историята, сега за много от тях е трудно да ги плащат, защото приходите им се забавят заедно с икономическия растеж, пише Bloomberg.

Държавният дълг като процент от брутния вътрешен продукт в страните на юг от Сахара се е удвоил през последното десетилетие, доближавайки се все повече до нивото от началото на века. Кристалина Георгиева, управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ), през ноември заяви, че това е притеснително. От 54 страни на континента 20 се доближават до или вече са изпаднали в затруднено положение, сочат данни на фонда.

Република Южна Африка  е най-неравнопоставената икономически страна

Република Южна Африка е най-неравнопоставената икономически страна

Най-богатите домакинства в ЮАР са почти 10 пъти по-заможни спрямо бедните

Африканските правителства набраха около 26 млрд. долара от международните пазари тази година, което е близо до 30-те млрд. долара дълг, натрупани през 2018 г. Но волатилните валути на континента увеличават риска от заемането кредитирането им, което покачва лихвата по облигациите им, а нарастващата цена за обслужването на дълга изяжда прогресивно по-голяма част от бюджетите на правителствата.

"Назрели са условията за много сериозни проблеми, произтичащи от равнището на дълга", казва Соня Гибс, ръководител на устойчивото финансиране в Института по международни финанси. "Каквото и да задейства следващата криза, когато това се случи, вероятно ще видите висока степен на риск от прехвърляне на рецесията от една африканска страна към останалите, защото инвеститорите ще се насочат към активи с по-висока доходност".

Допълнителен страх от нова криза е наблюдаващият се ръст на преките кредити от Китай. Според Китайско-африканския изследователски център към Университета Джонс Хопкинс, правителството, банките и предприемачите от азиатската страна са предоставили заеми за 143 млрд. долара на африканските държави и държавните компании за периода между 2000 и 2017 г.

Ново златно находище в Африка може да донесе милиарди долари на Мали

Новото златно находище в Африка, което може да донесе милиарди долари на тази страна

То може да носи стотици милиони на година на африканска компания, струваща едва $12 милиона

Най-големият кредитор твърди, че все пак Африка е далеч от дългова криза. "Някои отделни държави имат по-високо ниво на дълга спрямо брутния вътрешен продукт и това е проблем", споделя в интервю президентът на Африканската банка за развитие Акинуми Адесина. Съотношението на дълга към БВП на Африка все още е "в рамките на приемливите граници", казва той.

Когато се разчита повече на търгуваните облигации, това увеличава разходите за обслужване на дълга, отклонявайки средства, които биха могли да бъдат изразходвани за нови пътища или училища. Нигерия, която е най-големият производител на петрол в Африка, харчи приблизително същата сума за изплащане на дълга, както и за инфраструктурата.

Държави като Южна Африка, най-индустриализираната икономика на континента, повишават нивата на дълга и тази година имаше най-голямото издаване на еврооблигации, което все още помага да се намали нарастващият бюджетен дефицит.

Япония има план да сложи край на влиянието на Китай в Африка

Япония има план да сложи край на влиянието на Китай в Африка

Страната иска да изгради партньорства с африкански компании