През август министър-председателят на Япония Шиндзо Абе обеща, че частният сектор ще инвестира в Африка 20 милиарда долара в рамките на 3 години. Освен това страната ще предложи подкрепа на континента за инвестиции, иновации и предприемачеството.

Обещанието бе дадено на 7-ата Международна конференция за африканско развитие в Йокахома. Тя е само едно от редица такива събития, които целят да подпомогнат Африка и да установят търговски отношения с партньори оттам. Сериозното присъствие на Китай в континента обаче надминава всички намерения на други страни поне засега. Пекин е най-големият търговски партньор и източник на средства за изграждане на инфраструктура в Африка. През миналата година китайският президент Си Дзинпин обеща 60 милиарда долара за разработване на такива проекти, пише Quartz.

Ако Пекин залага на финансирането на мащабни инфраструктурни съоръжения, които се виждат, Токио се насочва към партньорства с цел подпомагане развитието на технологиите, иновациите и адаптирането към климатичните промени. Стратегията на Япония се противопоставя на тази на Китай, като Токио концентрира усилията си в създаване на партньорство, което цени свободата, установените закони и пазарната икономика, без сила или принуда.

"Това е отдалечаване от традиционната помощ, която се основава на по-комерсиални цели. Тя се изразява с подкрепа на африканските програми за развитие", посочва Кобус ван Стаден, изследовател на отношенията между Китай и Африка в Южноафриканския институт за международни въпроси.

Но по думите му Пекин е изиграл голяма роля, за да докаже, че е възможно да се изгради успешно партньорство с африкански страни. Предвид бързо нарастващото население на континента, бързото адаптиране към технологиите и подобренията в инфраструктурата и образованието, Африка може да се превърне в икономическа мощ през следващия век според ван Стаден.

Япония все повече насърчава своите компании да работят с африкански стартъпи и дори улеснява потенциални срещи за договаряне на сътрудничество. Бизнесът в "страната на изгряващото слънце", подобно на Китай, гледа на Африка като благоприятна дестинация за инвестиции.

Миналата година автомобилният производител Toyota инвестира 2 милиона долара в кенийската логистична компания Sendy, а Sumitomo Corporation от голямата търговска група Sumitomo инвестира в компанията за соларни панели M-Kopa в Найроби. Японската застрахователна компания Sompo Holdings финансира платежната платформа BitPesa, а нигерийското приложение за мотоциклети Max събра 7 милиона долара от японския производител на мотоциклети Yamaha. В края на август автомобилният производител Mitsubishi също вложи 50 милиона долара, за да помогне на африканската компания BBOXX за соларни панели да се разшири в Азия.

Тези инвестиции заедно с обещанията от конференцията през август за стимулиране на малкия и среден бизнес са жизненоважни според Джордж Гачара, управляващ партньор във фонда HEVA в Найроби.

"Ако искаме да видим промяна в континента, няма как да пренебрегнем частния сектор. Трябва да се възползваме от възможността да получим от Япония умения и знания в областта на дигиталните технологии и да се подготвим за бъдеще, в което механизацията и големите данни ще променят заетостта", обяснява Гачара.

На срещата в Йокахома, Абе не е посочил други конкретни суми за инвестиции, което според специалисти изразява съмнения относно стабилността на глобалната икономика и е знак, че апетита за заеми намалява. Китай получи критики заради това, че със заемите, които отпуска, вкарва африканските държави в дълг.