Какво е да намериш злато буквално по средата на нищото? И да знаеш, че то би било достатъчно, за да те направи милионер. Точно това се случва в момента в една западноафриканска държава, където миньори наскоро са открили два къса самородно злато, тежащи общо 3,7 килограма и струващи близо 187 хиляди долара.

Това се е случило в мината Кодаба в Мали, която е експлоатирана от компанията African Gold Group (AGG). Проектът се намира в една от най-богатите на полезни изкопаеми части на континента, като в последно време Западна Африка се превръща в новото любимо място на минната индустрия.

От AGG се надяват Кобада да успее да им донесе сериозни печалби при настоящия бум на пазара назлато. И е много вероятно да постигне това, като се има предвид, че според изчисленията залежите там възлизат на общо 2,2 милиона тройунции, които струват милиарди долари, пише сайтът OilPrice.

Какво трябва да знаем за находището Кобада?

То се намира в северната част на Мали, която за разлика от южната е доста по-спокойна, сигурна и силно търсена от компаниите в бранша. Всъщност Мали е третият най-голям производител на злато в Африка с особено големи залежи в близост до границата с Кот д'Ивоар и Гвинея.

Именно по нея минава цяла 12-километрова линия, която е притежание на AGG. Според първоначалните проучвания залежите на злато там са в обем от поне 2,2 милиона тройунции или повече. От компанията смятат, че биха могли да добиват по 50 хиляди тройунций на годишно, а в по-дългосрочен план на достигнат 100 хиляди тройунции на година.

По настоящите цени на благородния метал това би носило по 140 милиона долара брутни приходи на година за компанията, която към момента има капитализация от едва 12 милиона долара.

Десетилетия наред Южна Африка беше тази, която успяваше да привлече най-много вниманието на минната индустрия. Но през последните години все повече инвеститори в сегмента насочват погледа си към западната част на континента, където проучванията са съвсем в началото си.

Само в Мали оперират поне 20 различни компании от бранша. Нещо повече - за разлика от други страни в Африка, правителството там предлага добри условия, стимулиращи минната индустрия, която отговаря за най-големия дял от брутния вътрешен продукт.

Докато в други страни получаването на разрешение за добив може да отнеме години, в Мали това може да се случи в рамките на няколко месеца.