Възходящите настроения сред краткосрочните пазарни анализатори, са почти на рекордни нива. Това кара последователите на противоположния анализ да смятат, че най-вероятната краткосрочна тенденция на пазара от тук нататък е надолу.

Може да се изненадате да научите, че възходящото настроение е толкова силно.

Ето защо е важно да разчитаме на обективни показатели, а не на спомените си, когато поставяме настоящия оптимизъм в исторически контекст. Не сме имунизирани срещу промените в настроението. По-скоро ние сме като рибата, която трябва да изскочи от океана, за да разбере какво е водата.

Последният експерт, който препоръча на инвеститорите да се върнат на пазара в краткосрочен експерт, бе един от най-бичи настроените пазарни анализатори - Том Лий.

S&P 500 е готов за рали от 2% тази седмица, което би трябвало да тласне индекса над 4500 пункта, според анализатора от Fundstrat. Лий заяви, че очаква докладът за CPI през юни да покаже, че инфлацията продължава да се забавя.

"За първи път тази година отправяме краткосрочно тактическо обаждане за покупка на S&P 500", каза Том Лий.

Fundstrat издаде тактическа препоръка за покупка на S&P 500 за тази седмица, очаквайки, че индексът ще скочи с повече от 2% до над нивото от 4500, според бележка от понеделник.

Основният катализатор за очаквания скок по-високо е по-ниската от очакваната инфлация, като Том Лий от Fundstrat изчислява, че докладът за индекса на потребителските цени през юни, който трябва да бъде публикуван тази сряда, може да покаже месечен отпечатък от 0,25%, което би било под консенсуса оценки от 0,30%.

Какво да очакват българските компании от валутните пазари това лято?

Какво да очакват българските компании от валутните пазари това лято?

Анализаторите на iBanFirst представят тенденциите при основните валутни двойки, които представляват интерес за тях

Освен това разпродажбите на акциите от миналата седмица, предизвикани от горещ доклад за работни места на ADP, който беше последван от по-слаб от очакваното доклад за заетостта от Бюрото по трудова статистика, предоставя атрактивна входна точка на фондовия пазар.

"Обикновено не отправяме такива краткосрочни тактически обаждания, но предвид мекотата на пазарите след доклада за работните места на ADP и BLS, смятаме, че времето има смисъл", каза Лий.

Увереността на Лий в доклада за ниска инфлация се дължи на продължаващия спад в цените на употребяваните автомобили, както и на факторите за сезонна корекция, които би трябвало да натиснат основния CPI през юни и юли. Лий също така подчерта, че 42% от компонентите на CPI са в пълна дефлация, което е доста над дългосрочната средна стойност на индекса.

Цените на употребяваните автомобили на едро са намалели с рекордните 4,2% през юни спрямо предходния месец, според Manheim Market Insights. Индексът на стойността на употребяваните превозни средства в Manheim, внимателно наблюдаван измерител на цените, се срина с 10,3% на годишна база през юни.

Спадът облекчава опасенията за лепкава инфлация в основна категория извън храните и енергията преди публикуването на месечния доклад на CPI на Бюрото по трудова статистика в САЩ.

Цените на употребяваните превозни средства скочиха през последните няколко години на фона на инфлацията и предизвикателствата във веригата на доставки, което причини временни пропуски в автомобилното производство.

Преди пандемията средната цена на употребяван автомобил беше 19 827 долара в сравнение с 26 686 долара през май 2023 г. - разлика от 35%, според Cox Automotive. Тактическата препоръка за покупка от Fundstrat е в сила до този петък, 14-ти юли.

"Ако нашата гледна точка е вярна, ще има бърза преоценка на гледните точки, което ще доведе до ръст", каза Лий. "Това по същество би разбило тезата за мечия пазар."

Почти всички на пазара са оптимисти в краткосрочен план

Всъщност, възходящите настроения сред анализаторите, преминаха от почти рекордно низходящо ниво миналия октомври до почти рекордно възходящо - към момента. Помислете за средното препоръчително ниво на експозиция на фондовия пазар сред подгрупа от краткосрочни бюлетини за фондовия пазар. (Това се измерва от Hulbert Stock Newsletter Sentiment Index, или HSNSI.)

При дъното на пазара миналия 12 октомври, HSNSI стоеше на 0,08-ия персентил от всички ежедневни показания от 2000 г. насам. Днес той е на 99,99-ия персентил.

S&P 500 на база обща възвръщаемост, сега е с повече от 25% по-висок от мястото, където беше на дъното си през октомври. Въпреки че контраинвеститорите не очакват непременно спад от подобен мащаб, те вярват, че шансовете благоприятстват спад от тук нататаък.

Проблем с AI балон

Подобното на балонно поведение на акциите, дори отдалечено свързано с изкуствения интелект (AI), накара някои да се чудят как текущите настроения се сравняват с върха на интернет балона през март 2000 г. Графиката по-долу дава отговор на този въпрос.

Струва ли си рискът на американските финансови пазари в момента?

Струва ли си рискът на американските финансови пазари в момента?

Тези, които сега се поддадат на FOMO ефекта, могат да спечелят малко и да изгубят доста

Възходът в началото на 2000 г. е останал постоянно по-висок за по-дълъг период, отколкото сме виждали през последните седмици.

Това изглежда доста тънка сламка, за която биковете могат да се хванат. Най-добрата надежда на биковете, от противоположна гледна точка, би била фондовият пазар да падне достатъчно през следващите дни, за да могат инвеститорите да започнат да възстановяват здравата стена на безпокойството - като по този начин осигурят основа за по-голям напредък по-късно.

Би било лош знак, за разлика от това, пазарът да продължи нагоре, тласкайки възходящите настроения в още по-неизследвани води.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.