С навлизането в летните месеци, анализаторите на iBanFirst представят основните тенденции на валутните пазари, които са от значение за компаниите с международна търговия в България, като водещата валутна двойка остава евро/долар. Според тях, единната валута се възстановява, но щатският долар отново заема водещата позиция, като е много възможно ценовото движение да се задържи в границите на 1,0800 - 1,1050 през следващите седмици и в по-широки граници от 1,0500 - 1,1250 до края на лятото. Сред останалите основни валутни двойки от интерес за българските компании са евро/британска лира, евро/китайски юан, евро/японска йена и британска лира/долар.

EUR/USD

Единната валута възстанови част от загубите си, но топката отново е в полето на щатския долар. От сегашна гледна точка е трудно да се предвиди катализатор, който би повишил отново еврото към върховете от 1,1250. Напротив, след симпозиума на ЕЦБ в Синтра от миналата седмица изглежда, че ФЕД все още не са приключили с цикъла на повишение на лихвите, което донякъде изненада инвеститорите (повишение от 0,25% на заседанието през юли изглежда сигурно). По всичко личи, също така, че пазарът подцени устойчивостта на Щатската икономика, която отбеляза значително по-висок ръст на БВП през второто тримесечие спрямо очакванията. Ценовото движение вероятно ще остане в границите 1,0800 - 1,1050 през следващите няколко седмици и в по-широки граници от 1,0500 - 1,1250 до края на лятото.

EUR/GBP

Без особени изненади очакванията остават за значително по-агресивен тон от страна на Централната Банка на Англия през следващите един-два месеца, което се очаква да подкрепи паунда. Анализаторите на iBanFirst не изключват връщане под 0,8500 и достигане на 0,8400 в дългосрочна перспектива.

EUR/CNH

Миналата седмица китайските държавни банки продаваха щатски долари едновременно и на onshore (юаните търгувани в Китай) и offshore (юаните търгувани извън Китай) пазарите с цел да спрат поевтиняването на китайския юан. Това се случи поне три пъти през изминалата седмица. Досега това не дава отражение върху EUR/CNH пазара, но инвеститорите трябва да останат внимателни тук.

EUR/JPY

Рискът от валутни интервенции на Централната Японска Банка (BoJ) се увеличава с всеки изминал ден. Нивата, които японската йена достигна спрямо еврото и щатския долар могат да бъдат преобърнати единствено при фундаментална промяна в отношението към лихвите на BoJ. Но това за момента не е на радара. Очакванията са инвеститорите да продължат да "опипват" къде са червените линии на централната банка. Според анализаторите на iBanFirst са възможни нива от 159 йени за едно евро през следващите седмици.

GBP/USD

Британският паунд, или известен още като "кабела" продължава да се търгува в широк диапазон, след като миналата седмица направи неуспешен опит да пробие върха от 1,2850. Непрестанното купуване и търсене на паунди при спадовете под 1,2700 е позитивен сигнал за "кабела", поне в краткосрочен план. Вероятно през юли ще се наблюдават опити за пробив на съпротивата при 1,2750/55 преди завръщане над 1,28+.

"Важно е българските компании да продължат да следят отблизо движенията на валутните пазари през следващите месеци, независимо дали са в активен сезон през лятото или планират за предстоящата есен. Валутният пазар е непредвидим, и е хубаво поне част от валутната експозиция на компаниите да бъде защитена от волатилността на пазарите, независимо от сезона, когато обемите са значителни", сподели Деан Тодоров, директор за България в iBanFirst.