Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) откри първия си офис в България, който ще се намира в столицата. На събитието присъстваха президентът на финансовата институция Вернер Хойер, както и българският премиер Бойко Борисов. На събитието участие взеха още финансовият министър Владислав Горанов и вицепрезидентът на банката Вазил Худак, съобщава News.bg.

Ролята на ЕИБ във банковата система на Европейския съюз (ЕС) е да финансира проекти за постигане на целите на съюза в държавите членки и извън тях.

В съвета на директорите на финансовата институция влиза по един директор от всяка страна от ЕС, както и един от Европейската комисия (ЕК). В управителния съвет пък се включват финансовите министри на всички държави членки.

Към момента банката има офиси в 21 страни в ЕС, както и в 22 държави извън съюза. Този в София ще бъде ръководен от досегашния управител на отдела по отпускане на заеми за публичния сектор в съседна Гърция Андреас Бейкос. Между 2010 и 2016 година той е ръководил подразделението на ЕИБ за Западните Балкани в Белград.

По време на официалното събитие беше обявено и сключването на заем с българския производител на слънчогледово олио "Олива АД".

"Това е първата сделка на ЕИБ в България, при която частна компания се възползва от подкрепата на гаранцията от бюджета на ЕС по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции - финансовият инструмент на Инвестиционния план за Европа", се посочва в съобщението на банката.

"ЕИБ подпомага основни сектори в България", коментира по време на събитието Хойер.

"През 2016 година отпуснатите от ЕИБ заеми в България възлизат на 467 милиона евро. За изминалите пет години банката е осигурила средства в размер на 1,6 милиарда евро за инвестиционни проекти, важни за икономическото развитие на страната", допълва той.