Лондонското Сити ще бъде спасено в последната минута от политиците в целия Европейски съюз, които искат да избегнат хаоса на финансовите пазари в случай на Брекзит без сделка.

Страни, включително Германия, Холандия, Франция, Италия и Швеция, подготвят национално законодателство, което ще помогне на банкерите да продължат да обслужват 18 трилиона паунда (23,4 трилиона долара) от договори за деривати, които биха могли да бъдат нарушени, ако Великобритания напусне ЕС, без споразумение. Холандското законодателство може дори да даде възможност на брокерите и високоскоростните трейдъри за известно време да извършват нов бизнес от Лондон, информира Bloomberg.

Макар че политиците от Обединеното кралство и ЕС продължават да работят по споразумение за напускане, наближава 29 март и законодателството на страната става част от нарастващите усилия на двете страни да предотвратят криза на финансовите пазари за трилиони долари. Рядкото съгласие по този въпрос контрастира с притесненията за потенциалните сътресения при веригите за доставки, складирането на лекарства и храна и смущения в други части на икономиката.

"Всички на финансовия пазар са напълно спокойни" за възможен хаос след Брекзит, казва миналата седмица германският финансов министър Олаф Шолц. - Защото знаят, че ще бъде добре направен, добре подготвен и добре обмислен и нещата ще сработят по някакъв начин. За транспортирането на стоки ще бъде по-сложно. "

Топ лобистките групи в банковата индустрия и адвокатите по финансови регулации в Лондон препрочитат законите на европейските държави, за да определят колко точно бизнеси трябва да се преместят до 29 март и кои могат да продължат да функционират в столицата на страната. Асоциацията за финансовите пазари в Европа, чиито членове се фокусират върху пазарите на едро, заяви, че макар да предпочита по-хармоничен подход в ЕС, мерките на отделните държави са добре дошли, за да смекчат основните рискове, произтичащи от Брекзит.

Ще задържи ли Великобритания европейските регулации за финансовия сектор?

Ще задържи ли Великобритания европейските регулации за финансовия сектор?

Страната започва проучване как може да улесни банките си след Брекзит

"Значителни дялове финансови услуги може да продължат да функционират от Великобритания за определен период от време", казва в интервю Дамян Каролан, партньор в адвокатската кантора Allen & Overy. "Не мисля, че някой очаква тези режими да премахнат натиска да продължи преместването на бизнеса към ЕС, но се надяваме, че това ще позволи далеч по-организиран процес на преход в сценарий с твърд Брекзит", казва той.

Националните приготовления допълват мярка на ЕС, която гарантира непрекъснат достъп до критично важна инфраструктура в Лондон. Ето поглед към законодателството, което се разглежда в пет от най-важните икономики на ЕС:

Правителството изготви проект на закон за защита на съществуващите договори за деривати, които дружествата са сключили с банки на Великобритания. Основното лоби на индустрията в Германия приветства този ход, като заяви, че такива сделки са "необходими" за защита срещу колебания на лихвите или валутния курс. То обаче също така призова Берлин временно да позволи нов бизнес - не само обслужването на съществуващи договори - защото фирмите могат да загубят достъп до някои операции по хеджиране, ако банките не успеят да преместят съответните бизнеси в ЕС навреме. На теория германският регулатор BaFin също има правомощието да премахне изискването за разрешение за чуждестранни фирми, ако надзорът в страната се счита за достатъчно силен, макар че използването му в контекста на Брекзит може да бъде предизвикателство.

Париж публикува законодателство под формата на указ, който, наред с други неща, има за цел да улесни прехвърлянето на съществуващи финансови договори от Великобритания. Представителите на индустрията и адвокатите отбелязват, че този подход изглежда по-рестриктивен от други национални решения. Съществуващите застрахователни полици ще могат да бъдат обслужвани, докато не се променят до степен, че стават нови договори.

Финансовият сектор на Великобритания иска здрава връзка с ЕС след Брекзит

Финансовият сектор на Великобритания иска здрава връзка с ЕС след Брекзит

Около рисковете, свързани с Брекзит, големите финансови центрове в Азия бързо се превръщат в конкуренти на Острова и САЩ

Инвестиционните дружества на Великобритания ще спечелят временно освобождаване от изискването за холандски лиценз за извършване на дейност в Холандия, което също ще им помогне да обслужват текущи договори за деривати. Адвокатите в Linklaters, Allen & Overy и Ashurst твърдят, че отстъпката би могла също да позволи на инвестиционните фирми да извършват нови бизнес операции в Холандия от своите офиси във Великобритания. Тя ще бъде предоставяна до 2021 г., така че дотогава бизнесите ще трябва да бъдат прехвърлени на друга лицензирана компания.

Италианското министерство на финансите се ангажира да одобри законодателство, което ще даде на италианския бизнес достъп до банковите, застрахователните и други финансови компании на Великобритания. Въпреки че законодателството не е официално предложено, правителството заяви, че ще осигури временен период, през който фирмите от Великобритания биха могли да продължат да работят в Италия. Италианската централна банка също така призова финансовите институции на Великобритания да информират своите клиенти в страната за това как възнамеряват да управляват съществуващите отношения след Брекзит.

Фирмите от Великобритания биха могли да продължат да работят с ценни книжа и да работят в Швеция до края на 2021 г. съгласно предложено законодателство. Шведското правителство твърди, че мярката е необходима, за да позволи на фирмите от Великобритания да продължат да предоставят услуги на професионални клиенти, с които са сключили споразумения преди Брекзит. Британските банки, опериращи в страната, се фокусират предимно върху институционални и големи корпоративни клиенти за сливания и придобивания и бизнес на капиталовите пазари, докато шведските центрове за трейдинг имат повече от 100 членове, базирани във Великобритания, според финансовия регулатор на Швеция.