Британският финансов сектор се нуждае от стабилност, за да осигури бъдещето си, заедно с по-добър достъп до пазара на Европейския съюз след Брекзит, отколкото този, които обикновено получават страните извън ЕС, пише Reuters.

Великобритания трябва да напусне блока на 29 март, но все още не е съгласна с условията за това, след като преди две седмици парламентът отхвърли сделката, договорена от премиера Тереза ​​Мей и ЕС. Във вторник парламентът каза на Мей да преразгледа аспектите на сделката, макар че ЕС изключи възможност за каквито и да е промени.

"Искаме пазарите да продължат да функционират безпроблемно, без сътресения", казва Пол Мандука, председател на консултативния съвет на TheCityUK.

Ще задържи ли Великобритания европейските регулации за финансовия сектор?

Ще задържи ли Великобритания европейските регулации за финансовия сектор?

Страната започва проучване как може да улесни банките си след Брекзит

"С наближаването на 29 март, необходимостта от яснота става все по-неотложна."

Мандука, който също председателства застрахователя Prudential, заявява, че финансовият сектор иска достъп до пазара и за двете страни, който има повече "дълбочина и сигурност" от съществуващата рамка за търговски отношения на блока.

ЕС е най-големият британски клиент за финансови услуги.

TheCityUK предложиха "взаимно признаване" - широка форма на достъп до пазара на ЕС, основаваща се на приемането на конкретните правила на всяка от страните.

Брюксел отхвърли това предложение и вместо това предложи еквивалентност, по-разпокъсана, по-малко предвидима система за достъп до пазара, при която само ЕС решава дали чуждестранна финансова фирма може да обслужва клиенти на своята територия в ограничени области на финансиране.

Много банки, застрахователи и управители на фондове в Лондон вместо това избраха да отворят центрове в ЕС до март, за да избегнат потенциална загуба на достъп до клиенти от континента.

Активи за 1 трилион долара се местят от Великобритания в ЕС заради Брекзит

Активи за 1 трилион долара се местят от Великобритания в ЕС заради Брекзит

В кои страни се мести банковия сектор на Острова?

Мандука казва, че създаването на стабилна и приветстваща бизнес среда и глобална конкурентна данъчна система ще осигурят на фирмите увереността, от която се нуждаят, за да инвестират във Великобритания.

"Знаем, че на пазарите им отнемат много време, за да се преместят другаде, но около рисковете, свързани с Брекзит, големите финансови центрове в Азия бързо се превръщат в истински претенденти за конкуренти на нас и Ню Йорк", казва Мандука на събитие, посетено от британския министър на финансите Филип Хамънд.