Инвеститорите изглеждаха напълно доволни да игнорират геополитическите рискове през по-голямата част от изминалата година. Но това изглежда се е променило от четвъртък следобед в Ню Йорк, според анализатори от Bespoke Investment Group, които посочиха спекулациите, че Израел може да се готви за военен удар от Иран като катализатор за насилствено обръщане на акциите.

Израел разруши иранско консулство в Сирия по-рано през седмицата, което помогна да се повишат цените на суровия петрол.

Някои пазарни анализатори сега предупреждават, че бурето с барут в Близкия изток в крайна сметка може да причини повече вреда на акциите, отколкото забавеното начало на намаляването на лихвените проценти от Фед, потенциално превръщайки се в рядък пример, при който геополитическите рискове имат трайно въздействие върху пазарите.

"Инвеститорите в акции не са особено добри в оценката на геополитическия риск и как той може да повлияе на пазарите", каза Стив Сосник, главен пазарен стратег в Interactive Brokers, по време на интервю за MarketWatch. "Това е едно от онези неща, които обикновено остават на заден план, докато изведнъж го няма, тогава понякога получаваме свръхреакция, когато те започнат да обръщат внимание."

Докато индикаторите за акции в САЩ завършиха с повишение в петък, те се сринаха в четвъртък следобед, като Dow Jones Industrial Average DJIA предаде значителна печалба, за да завърши с 530 пункта по-ниско, най-големият му дневен спад от повече от година, според пазарните данни на Dow Jones.

Доходността на държавните облигации се повиши в петък, но беше по-ниска в четвъртък, въпреки коментарите на президента на Федералната резервна банка на Минеаполис Нийл Кашкари, който повдигна възможността Фед да остави лихвените проценти задържани до следващата година. За екипа на Bespoke приглушената реакция на доходността на облигациите беше знак, че страховете за иранска ескалация, а не променящите се перспективи за лихвените проценти, са основният виновник за разпродажбите на акциите.

В светлината на това си струва да проучим защо акциите внезапно изглежда реагират на напрежението между Иран и Израел шест месеца след началото на войната Израел-Хамас. Акциите първоначално пренебрегнаха атаката на Хамас от 7 октомври, като S&P 500 SPX завърши нагоре на 9 октомври, според данни на FactSet.

Индия изпревари Хонконг и стана четвъртия по големина фондов пазар в света

Индия изпревари Хонконг и стана четвъртия по големина фондов пазар в света

Стойността на акциите, регистрирани на индийските борси достигна 4,33 трилиона долара

Една от причините инвеститорите да не реагират на геополитиката е, че те рядко имат трайно въздействие върху корпоративните печалби, според Савита Субраманиан, ръководител на US Equity & Quantitative Strategy в BofA Global Research, който обсъжда темата в доклад, публикуван малко след нападението на Хамас над Израел на 7 октомври. Освен ако геополитическите сътресения не повлияят на основната икономика, произтичащото от това разпродажба на пазара обикновено е краткотрайно, което предоставя възможност на инвеститорите да купят спада след разпродажба между 5% и 10%, каза тя.

Големите геополитически събития от последните три десетилетия, включително терористичните атаки от 11 септември и гласуването на Обединеното кралство за напускане на Европейския съюз, имаха само мимолетно въздействие върху пазарите, посочи Субраманиан.

Дори шокът от войната на Русия с Украйна избледня, когато цените на суровия петрол се отдръпнаха от пика си около 130 долара за барел. Фед определи проблемите във веригата на доставки, причинени от пандемията COVID-19, като основен двигател на инфлационната вълна, която разтърси пазарите през 2022 г., докато администрацията на Байдън първоначално обвини Русия.

И все пак всеки по-широк конфликт в Близкия изток, включващ Израел и Иран, може да доведе до ниво на икономически удар, който може да принуди инвеститорите да реагират.

Скок в цените на суровия петрол, предвид големите производствени операции в Близкия изток, може да бъде очевидна болезнена точка. Въпреки че обилните доставки на суров петрол в САЩ трябва да смекчат обратния удар върху американските потребители, Субраманиан посочи, че корпоративните печалби на мултинационалните компании в САЩ могат да пострадат от по-нататъшни смущения в световната търговия, спадащо търсене на задгранични пътувания и по-слаб европейски потребител, ако възникне нов енергиен шок, тласкайки Европа в рецесия.

Всички тези фактори могат да потиснат глобалните акции за повече от няколко месеца, каза Субраманиан.

Със сигурност има области на пазара, които биха могли да се възползват, като отбранителната и космическата индустрия. SPDR S&P Aerospace & Defense ETF XAR започна с приглушен старт през 2024 г., като се повиши само с 1,7% от началото на годината в петък. Енергийните компании също могат да се възползват от по-високите цени на суровия петрол.

Ед Ярдени, президент и главен пазарен стратег в Yardeni Research, отдавна предупреждава, че инвеститорите не трябва да омаловажават рисковете от конфликт в Близкия изток. Той идентифицира потенциала за регионална война като основен риск за неговата като цяло възходяща перспектива за пазарите.

Ярдени се завърна с ново предупреждение в петък, като каза, че ако напрежението между Израел и Иран метастазира в по-широк конфликт, 2020-те години в крайна сметка може да приличат на 1970-те години, едно прословуто лошо десетилетие за представянето на фондовия пазар, в клиентска бележка.

Американският фондов пазар може и да не се е отървал от голям спад

Американският фондов пазар може и да не се е отървал от голям спад

Какво може да означава една рецесия за фондовия пазар?

Как да инвестирате във високоволатилна среда?

Всеки ден можете да видите заглавия, предупреждаващи, че фондовият пазар е надценен. Тези предупреждения за американските инвеститори обикновено са насочени към S&P 500. Може да ви е интересно да разгледате пример за индексен фонд, който държи акции на средни по размер компании, с качествен подход, който му е помогнал да надмине индексите.

Фондът с активи от около $4,6 милиарда долара - Invesco S&P MidCap Quality ETF XMHQ изглежда е солидна алтернатива за инвеститорите, които смятат, че S&P 500 е надценен. Ник Каливас, който ръководи факторната стратегия на Invesco за борсово търгуваните фондове на фирмата, обясни подхода за избор на акции по време на интервю за MarketWatch.

Той каза, че притокът на нови пари във фонда възлиза на 1,1 милиарда долара досега през 2024 г. и сигнализира за нарастващ интерес от страна на инвеститорите към категорията със средна капитализация и стратегии за качество.

XMHQ проследява индекс, предназначен да включва около 80 акции в S&P MidCap 400 Index MID. Пълният списък със средна капитализация е съпоставен с три фактора:

Най-висока възвръщаемост на капитала. Те могат да варират според индустрията, което означава, че може да не е "честно" да се сравнява ROE (възвръщаемост на собствения капитал) за компании с различни бизнес модели. "Компаниите с висок ROE са склонни да превъзхождат тези с нисък ROE" на фондовия пазар, каза Каливас.

Най-ниски балансови начисления. Каливас обясни, че това е свързано с нивата на паричните средства, които компаниите генерират спрямо печалбите. Една компания може да "признава приходи, но все още да не извършва услугата", каза той. "Това би било пример за високо натрупване." Така че методологията за подбор може да съсредоточва средствата върху компании, чиито парични потоци са относително близки до техните отчетени печалби.

Нисък дълг/собствен капитал. По-ниското ниво на дълг намалява риска от повишаване на лихвените проценти, когато заемите се подновяват или когато облигациите падежират и се заменят с нови. Освен това намалява кредитния риск, ако условията за заемане са се променили. Например, ако една компания е вземала заеми срещу стойността на своята собственост и стойността на търговските имоти е намаляла, тя може да не е в състояние да поднови заем или може да се наложи да плати по-висок лихвен процент или да заложи повече обезпечение. По-високият ливъридж означава по-висок риск, че един от тези елементи може да доведе до намаляване на доходността и по-ниска възвръщаемост на акцията.

Baidu или Alibaba – коя е по-добрата китайска акция от двете?

Baidu или Alibaba – коя е по-добрата китайска акция от двете?

Геополитческото напрежеие между САЩ и Китай изправя пазара на азиатската страна пред сериозни изпитания

Индексът, който е в основата на Invesco S&P MidCap Quality ETF, се балансира два пъти годишно, на третите петъци на юни и декември. Индексът и портфейлът на фонда се претеглят по качествения рейтинг на доставчика на индекса, умножен по пазарните оценки на компаниите.

Някои инвеститори може да се страхуват, че S&P 500 се търгува твърде високо, тъй като съотношението му форуърд цена/печалба (неговата пазарна капитализация, разделена на претеглени консенсусни прогнози за печалбата за следващите 12 месеца) се е увеличило до 20,9 от 18,3 през последната година. Претеглената цена на индекса се е увеличила по-бързо от очакваното увеличение на печалбите.

Междувременно форуърд P/E за Invesco S&P MidCap Quality ETF се повиши до 17,2 от 12,8 през последната година, а форуърд P/E за S&P MidCap 400 Index се повиши до 15,7 от 13,4.

Така че, въпреки че форуърд P/E на XMHQ се е повишил толкова много, той се търгува значително по-ниско по този показател от S&P 500. А за инвеститорите, които се притесняват от акции с голяма капитализация, този ETF е напълно диференциран - той не притежава никакви акции в S&P 500.

Invesco S&P MidCap Quality ETF промени стратегията си към текущата през юни 2019 г. Преди това той проследява индекса с еднаква тежест на Russel Midcap.

Нека да разгледаме сравнението на ефективността за няколко периода за XMHQ, SPDR S&P MidCap 400 ETF Trust MDY, който проследява S&P 400 MidCap 400 Index и SPDR S&P 500 ETF Trust SPY, който проследява бенчмарка за голяма капитализация. Най-дългото, което ще погледнем назад, е пет години, поради промяната на стратегията на XMHQ през 2019 г.

ETF

Тикер

До 3 април 2024

1 г.

3 г.

5 г.

Invesco S&P MidCap Quality ETF

XMHQ

23%

49%

47%

133%

SPDR S&P Midcap 400 ETF Trust

MDY

8%

21%

18%

67%

SPDR S&P 500 ETF Trust

SPY

10%

28%

36%

97%

Данни: FactSet

Тези общи възвръщаемости включват реинвестирани дивиденти и са след разходите, които възлизат на 0,33% от управляваните активи годишно за XMHQ. Съотношението на разходите за MDY е 0,24%, а съотношението на разходите за SPY е 0,0945%.

Това ли е най-волатилната акция в света?

Това ли е най-волатилната акция в света?

Дали компанията ще намери сили отново да се обърне

Invesco S&P MidCap Quality ETF има петзвезден рейтинг (най-високият рейтинг) в рамките на "U.S." на Morningstar. Fund Mid-Cap Blend" категория.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.