Макар че поскъпна с над 120% в един момент, драматичният срив на bitcoin през април означава, че най-голямата криптовалута вече изостава от традиционните финансови активи по възвращаемост през 2021 г., пише Insider.

След като достигна връх от почти $65 хил. през април, bitcoin загуби около 50% от стойността си и днес се търгува около $33 хил. — едва 13% ръст спрямо началото на годината. Далеч по-добра печалба носят по-традиционни активи — особено суровините и акциите на банки, които подскочиха заедно с отварянето на икономиките.

Възвращаемостта на bitcoin се равнява горе-долу на тази на Dow Jones и S&P 500 за същия период.

В същото време цените на дървесината се изстреляха заради търсенето на жилища по света и се покачиха с около 40% през 2021 г. Медта поскъпна с 28%.

Дори и щатските банки, гръбнакът на традиционната икономика, изпревариха bitcoin. Индексът Dow Jones US Banks расте с 36% от началото на годината.

За последните 24 часа bitcoin изтри 10% от стойността си, след като 45-тият президент на САЩ Доналд Тръмп нарече криптовалутата "измама". Лоша новина за криптовалутата бе и изявлението, че властите в страната са успяли да прихванат почти целия откуп, който Colonial Pipelines плати по-рано.

Спад по $30 хил. означава, че всяка дълга позиция от 1 януари насам е на червено, посочва Джефри Хали, старши анализатор в Oanda. Според него това би предизвикало вълна от разпродажби, които ще потопят bitcoin още по-дълбоко.