Когато на 17 септември лихвата по репо сделките в САЩ достигна 10%, което беше най-високият ѝ ръст за един ден в историята, пазарите с право бяха притеснени, тъй като от краткосрочното кредитиране зависят операциите на много видове компании. Тази динамика доведе и до първата пряка инжекция на ликвидност в този сегмент на пазара от страна на Федералния резерв, която първоначално беше в размер на 53 млрд. долара, а след това от централната банка обещаха да наливат на пазарите по до 75 млрд. долара дневно до средата на октомври, за да потиснат цените на кредитирането.

Фед може би е изгубил контрол върху финансовия пазар, съдейки по лихвите по репо сделките

Фед може би е изгубил контрол върху финансовия пазар, съдейки по лихвите по репо сделките

В понеделник и вторник те регистрираха най-рязкото си покачване в историята заради перфектна буря от няколко фактора и според някои анализатори състоянието на този 2-трилионен сегмент от финансовата сфера "граничи с хаоса"

Но до тази стъпка е било възможно да не се стигне, ако JPMorgan не беше достигнала лимита на кредитирането си и не беше извършвала промени в баланса си във Федералния резерв, сочи анализ на Reuters. Според изданието финансовата институция е понижила депозираните в централната банка пари в брой с общо 158 млрд. долара в рамките на годината, завършваща в края на юни. Макар и другите банки във финансовата система на САЩ да са правили същото, в случая на JPMorgan това изтегляне възлиза на 57% от резервите. Така те са изтеглили една трета от всички средства, извадени от балансите на търговските банки в регулатора, като в случая на Bank of America, която заема втора позиция след JPMorgan, размерът на изтеглените депозити е бил 29 млрд. долара.

Действията на банката, изглежда, са били в резултат от динамиките по основния лихвен процент през периода, но когато търсенето на репо пазара е започнало значително да надхвърля предлагането на кредитиране, а лихвата е надхвърлила 5%, от JPMorgan са били изправени пред регулаторни ограничения. Това ги е спряло да предложат допълнителната си ликвидност на търсещите, която е можела да спре покачването на лихвата до 10%.

Фед с първа пряка репо инжекция от десетилетие, за да успокои лихвите на пазара

Фед с първа пряка репо инжекция от десетилетие, за да успокои лихвите на пазара

Цената на краткосрочното кредитиране регистрира най-високия ръст в историята си, след като се покачи от малко над 2% до 10% във вторник, което предизвика смут сред инвеститорите

Според източник на Reuters, една от причините за невъзможността на банката да увеличи кредитирането е, че от JPMorgan са били принудени да поддържат по-високи кешови запаси, за да отговорят на регулаторното изискване за резервите по чековите депозити. Освен това от тях се е изисквало да имат повече ликвидни средства в случай на фалит, при който централната банка би трябвало да може да прехвърли здравите им операции на други играчи във финансовата система на САЩ. Самите банки не разкриват какви резерви трябва да поддържат по тази сметка, но според някои анализатори, интервюирани от Reuters, размерът им е "значителен".

Друга регулаторна мярка, въведена след Голямата рецесия, налага капиталови изисквания на банките, които са от решаващо значение за глобалната финансова система. Това е силен стимул за JPMorgan да не отпуска репо кредити през последните месеци на годината, особено към компании извън САЩ, а до местния пазар достъп имат и много клонове на чуждестранни банки в страната, както и фондове, регистрирани на Кайманските острови например. Ако банката беше увеличила кредитирането на пазара за краткосрочни кредити, това щеше да увеличи размера на паричните резерви, които тя е длъжна да поддържа, с поне 8 млрд. долара, посочват от Goldman Sachs.

Защо Barclays спря да препоръчва инвестициите в акции

Защо Barclays спря да препоръчва инвестициите в акции

Според банката в момента е добре да се влага в инструменти с фиксирана доходност

От банката посочват също, че изискванията за резервите ще продължат да оказват натиск върху репо пазара в САЩ. Същевременно от Федералния резерв коментираха, че са готови да стимулират сегмента на краткосрочното кредитиране в дългосрочен план, за да стимулират банките да увеличат паричните си депозити. От централната банка обсъждаха и откриването на репо механизъм, който да е на разположение, ако от пазара имат нужда от него.