Barclays промени препоръките към инвеститорите и спря да препоръчва влагането на средства в акции, предаде MarketWatch. Въпреки това до момента все пак стратегията на банката работеше, дори и при наплив на трейдърите към пазарите на облигации, а фондовите пазари в САЩ и Европа нараснаха с между 17 и 23% от началото на годината, докато индексът Bloomberg Barclays Global Aggregate, който проследява кошница от правителствени, корпоративни и обезпечени с активи облигации се покачи с 6%.

Barclays: Tesla без Мъск ще струва наполовина по-малко

Barclays: Tesla без Мъск ще струва наполовина по-малко

Ако Комисията по ценните книжа и борсите спечели делото за измама

От финансовата институция вече препоръчват инвестирането в инвестиции с фиксирана доходност вместо корпоративни задължения. Според Barclays акциите в САЩ са изправени пред "асиметричен" риск (това е състояние, при което рискът от понижаване на стойността им е по-голям от ползите от тях). Все пак според банката акциите в сферите на здравеопазването и софтуерната индустрията и FANG (Facebook, Amazon, Netflix и Google) се очаква да донесат положителна възвръщаемост, а не се очаква да се представят толкова добре тези в отраслите на комуналните услуги, недвижимите имоти, енергетиката, суровините и финансовите услуги.

Същевременно доходността по краткосрочните облигации също ще се понижи, смятат от Barclays, като сред тях от банката препоръчват 5-годишните държавни ценни книжа на САЩ. Очаква се рязко обезценяване на британския паунд в ранните етапи на Брекзит, преди стойността му отново да се повиши през следващата година.

Спадът в производството тегли Германия все по-близо до рецесия

Спадът в производството тегли Германия все по-близо до рецесия

Според Ifo, "има само една посока: надолу"

Причината за препоръката за редуциране на инвестирането в корпоративни акции са влошаващите се данни за глобалната търговия, посочва ръководителят на макроикономическите анализи в Barclays Аджай Раджадхякша. Днес в глобалната икономика има повече мита, отколкото преди три месеца. Освен това всяка голяма икономика вече е изправена пред свиващо се производство, като Германия и Италия са на ръба на рецесията. Общият обем на глобалната търговия също спадна, а икономиката на Китай регистрира спадове на много основни макроикономически параметри.

Според Раджадхякша тези тенденции няма да се подобрят през следващата година. "При все че опитите на САЩ да стимулират икономиката си се провалят, Европа изчерпа възможните си политики, забавянето на стопанството в резултат от митата тепърва предстои да се усети силно, а Китай едва ли ще се притече на помощ, откъде ще дойде икономическият растеж?", пита той. Въпреки това от Barclays не предвиждат рецесия. "Услугите по целия свят все още бележат растеж. Глобалният пазар на труда е в добро състояние, макар назначаването на нови служители да се забави, а потреблението би трябвало да продължи да поддържа растежа на световната икономика."