Изпълнителният директор на Международният валутен фонд Кристин Лагард се присъедини към призивите, отправяни към Германия, да инвестира повече в бъдещия икономически растеж. Дори това да става с цената на разхлабване на здравата бюджетна дисциплина на страната.

"Берлин трябва да харчи бюджетни си излишъци, за да инвестира повече в обществената инфраструктура, като пътища, железопътни линии и цифрова инфраструктура", написа Лагард в сряда вечерта в своя блог, съобщава агенция AFP.

Тези съвети на Лагард излизат преди конференция във Франкфурт в четвъртък, чийто съвместни домакини са МВФ и Бундесбанк и на която ще присъстват водещи икономисти и политици от цяла Европа.

Правителствата, ръководени от консерваторите на канцлера Ангела Меркел, обаче водят политика, изповядваща изплащането на стари дългове и избягване на създаването на нови. Поддръжниците на подобна теза твърдят, че Германия трябва да постави в ред своята финансова къща, за да спази правилата на ЕС. А и за да се подготви за наближаващия демографски преход, който ще доведе до трансформиране на икономиката на страната, когато родените по време на следвоенния т.нар. "бейби бум" излязат в пенсия.

Според Лагард обаче, увеличаването на инвестициите в настоящия момент може да означава по-висок икономически растеж в дългосрочен план, който ще подобри просперитета и ще помогне да се компенсират разходите, свързани със застаряващото общество.

"Ние също така бихме посъветвали правителството да изразходва повече средства за реформи, които да помагат на жените да се върнат на работа, като например отварянето на повече детски градини и на детски центрове, както и създаване на програми за обучение на бежанци", допълва шефът на МВФ, цитиран от bnr.bg.

Лагард прави и други предложения, включващи повишаване на заплатите, за да се подпомогне засилването на инфлацията в рамките на еврозоната и намирането на пътища за намаляване на огромния търговски излишък на Германия.

През последните години подобни призиви към управляващите в Берлин биваха отправяни както от МВФ, така и от редица германски съюзници и търговски партньори в чужбина, особено от страна на Франция.

Съветът на Лагард обаче срещна доста хладен прием от президентът на Бундесбанк - Йенс Вайдман. Той заяви, че Германия трябва да запази безопасен марж на съществуващите фискални правила (за дълга и дефицита) в отговор на задаващите се демографски предизвикателства.

Вайдман защитава тезата, че инвестициите и другите мерки за стимулиране на потенциала за икономически растеж изискват промяна на публичните разходи от потреблението към инвестициите, а не увеличаване на самите разходи.