Един от лидерите на пазара на финансови услуги - американската Mastercard планира да отвори системата си за избрани криптовалути. От компанията ще разрешат на собствениците на нейни карти да извършват разплащания с дигитални валути, съобщава Bloomberg.

От компанията посочват, че активно си партнират и с централните банки по света, които работят по въвеждането на своя дигитална валута. Това посочват от Martercard в публикация блога си.

"Компанията ще даде приоритет на защитата на потребителите и придържането към собствените си планове", коментира вицепрезидентът за блокчейн продуктите и партньорствата в компанията Радж Дамодаран.

Mastercard вече работи с някои от най-големите имена в света на криптовалутите, като BitPay и Wirex. Досега обаче изискванията на компанията към потребителите бяха да конвертират криптовалутите във фиатни пари, преди да извършват разплащания.

"Промяната ни към подкрепа на дигиталните активи директно ще позволи на много търговци да приемат разплащания в криптовалути - нещо, което към момента е доста ограничено", посочва Дамодаран.

Наскоро гигантът в управлението на активи BlackRock, както и компаниите за разплащания Square и PayPal също разрешиха транзакции в дигитални валути.