Китай остава най-големият кредитор на САЩ, притежаващ американски държавни облигации за 1,177 трилиона долара. През февруари вложенията на Пекин в US Treasuries са се увеличил с $8,5 милиарда, показват актуалните данни на министерството на финансите на САЩ.

На второ място по този показател е Япония, но страната е съкратила инвестициите си в американски дълг с $6,3 милиарда - до $1,06 трилиона.

В края на февруари на трета позиция се намира Ирландия US Treasuries за $314 милиарда (-$13,5 млрд.).

По нататък сред най-големите кредитори на САЩ следват Бразилия, увеличила вложенията си в американски облигации с $7,2 милиарда - до $272,9 милиарда, на пето място са Каймановите острови - $252,2 млрд., (+$10,3 млрд.).

В Топ 10 на държавите, притежатели на US Treasuries влизат още Великобритания, Швейцария, Люксембург, Хонконг и Тайван.

Русия през февруари е съкратила вложенията си в американски дългови книжа за трети месец поред, до най-ниско от година ниво. Инвестициите на Москва в US Treasuries са спаднали с $3,1 млрд., до $93,8 милиарда. През януари те се понижиха с $5,3 млрд., а през декември м.г. - с $3,5 милиарда, на като цяло през 2017-а вложенията в американски дълг са се увеличили с 16 млрд. долара, отбелязва finmarket.ru.

Общият размер на вложенията на неамерикански институции в US Treasuries през февруари се увеличават за първи път от четири месеца насам - с $31,1 млрд., до $6,292 трилиона. От тази сума $4,03 трилиона принадлежат на правителства или централни банки на чужди държави.