Фондовият пазар в Китай продължава да е в тежко състояние, а акциите там са под нов натиск заради очакванията президентът Доналд Тръмп да стартира кампания срещу това, което той посочва като рискове за киберсигурността, идващи от азиатската страна.

Производителите на електроника и оборудване, търгуващи се на борсите в Шънджъ, Хонконг и Тайпе бяха сериозно ударени от опасенията, че САЩ се успее да убеди търговските им партньори от другите големи пазари да се откажат от техните продукти, пише Bloomberg.

Ноември започна обнадеждаващо за инвеститорите на фондовия пазар в Китай, но основният индекс Shanghai Composite бързо загуби натрупаните печалби и е напът да запише най-лошото си годишно представяне за последното десетилетие.

Да, може да се каже, че в Китай са най-зле представящите се акции в света, но от друга страна може да се каже, че отново там се е и най-добре представящият се пазар.

Ситуацията при държавните ценни книжа обаче е напълно противоположна. През последните седмици и месеци търговията на китайски ДЦК расте, а лихвите върху тези с едногодишен матуритет паднаха до най-ниското си ниво от 2016 година насам.

Инвеститорите посочват забавянето на икономиката и разхлабването на монетарната политика в страната като причина за това да се търсят друго убежище.