Специалната група за финансови действия (FATF) може да обяви изключването на Обединените арабски емирства (ОАЕ) от "сивия списък" още на 23 февруари, който е последния ден от пленарните заседания на групата в Париж.Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

След посещение в ОАЕ през януари, експертите от FATF са стигнали до заключението, че страната е постигнала значителен напредък в отстраняването на недостатъците при практиките за борба с прането на пари.

Затова източниците на агенцията допускат, че FATF може да обяви изключването на ОАЕ от "сивия списък" още в края на тази седмица. Окончателното решение обаче все още не е взето, подчертават събеседниците на Bloomberg.

За да се случи това, премахването от "сивия списък" трябва да бъде подкрепено от мнозинството експерти на FATF, които да потвърдят, че страната е постигнала значителен напредък в борбата с прането на пари от началото на периода на оценка досега.

ОАЕ бяха включени в "сивия списък" на FATF през март 2022 г. Санкционните списъци на FATF включват държави, които нарушават международните изисквания за борба с прането на пари и/или финансирането на тероризма.

Един от най-богатите хора в Чехия прехвърли активите си в ОАЕ, след обвинение в измами

Един от най-богатите хора в Чехия прехвърли активите си в арабска страна, след обвинение в измами

Какви са обвиненията

Включването в "сивия списък" предполага, че държавите работят активно за справяне със стратегическите слабости в своите режими за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма и са поели съответните ангажименти.

Към момента повече от 25 държави са включени в "сивия списък". Сред тях са: Албания, България, Хърватия, Мали, Сирия, Турция и Виетнам. България беше включена в "сивия списък" през октомври 2023 година.

Русия и ОАЕ в спор по данъчни споразумения?

Русия и новоприета страна от БРИКС в спор по данъчни споразумения?

Какви са разногласията