София въвежда нощен служебен абонамент за паркиране. Той ще влезе в сила още през август, ако на 26 юли Столичният общински съвет приеме промените в наредбата за организацията на движението, съобщава в. "24 часа".

Засега право да си купят нощно паркомясто ще имат само обекти в синята зона. То ще струва 650 лева на месец, колкото е цената и през деня. Впоследствие същият режим може да се въведе и за зелената зона.

"Нощният абонамент ще важи от 19:30 часа, когато приключва работното време на синята зона. Ще е валиден и през уикендите. Контролът ще се осъществява от паяци, които ще работят през нощта", обяви пред вестника общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, който е сред вносителите на промените.

Хотели и заведения, проявили интерес да ползват паркоместа и през нощта, са поводът за новото платено паркиране. Има и случаи на нерегламентирани паркинги през нощта, особено пред заведения, които събират неправомерно пари от хората, посочи Зарков.

Паркирането вечер ще се контролира от 2 дежурни екипа на Центъра за градска мобилност, а с паяците ще има и общински полицаи.

"И сега имаме дежурен екип, който отговаря основно на сигнали за нарушители, паркирали върху места за хора с увреждания. В зависимост от броя на желаещите да ползват нощен служебен абонамент, ще определим и нужните екипи за контрол. Важно е да се знае, че ползвателят на съответното платено паркомясто трябва да подаде сигнал, че някой е паркирал на него без право", обясни Румяна Милова от Центъра за градска мобилност.

В случай на нарушение, на неправомерно паркиралата кола няма да се слага скоба, а директно ще се вдига от паяка.

Заведенията могат да купуват неограничен брой места за нощно паркиране, но трябва да го съгласуват с транспортната дирекция на общината.

Районите на София, които обхващат синята и зелената зона

Източник: ЦГМ

Районите на София, които обхващат синята и зелената зона

Домакинствата, живеещи в синята и зелената зона, ще имат право на максимум 3 стикера за паркиране.

Паркингите на блокове, които не са на улицата, също стават платени. Причината - сигнали на граждани, живеещи в зоните, че достъпът до жилищата им е блокиран от паркирани коли, защото спирането е безплатно.

Винетни стикери вече ще се издават и за 24 месеца, за да не се налага всяка година хората да подават документи. Правото на електромобилите да паркират безплатно в зоните става безсрочно. Те ще имат право до 4 часа престой за зареждане на станция. Общината ще пусне процедура за изграждане на над 60 зарядни станции.

Глобата за паркиране по пешеходни зони, тротоари и градинки ще бъде от 50 до 200 лв. Максималният й размер досега беше 500 лв. Санкцията за неправомерно спиране върху място за хора с увреждания ще е 200 лв. Спирането върху трамвайни линии ще се санкционира с глоба от 150 лв.

От 1 ноември зелената зона ще се разшири с още 5500 места - горен "Лозенец", част от "Красно село" - между булевардите "Иван Гешов", "Пенчо Славейков", "Тотлебен" и "Георги Софийски", част от район "Възраждане" - между булевардите "Константин Величков", "Сливница", "Александър Стамболийски" и улиците "Димитър Петков" и "Опълченска", и в район "Оборище" - между булевардите "Христо и Евлоги Георгиеви", "Ситняково", "Данаил Николаев" и ул. "Черковна".