Не се предвижда повторно провеждане на стрес тестове на пенсионните фондове. Няма да има повишение на таксите на потребителите, заяви в интервю за БНР Даниела Петкова от Асоциацията на пенсионните дружества. 

Активи, които веднъж вече са проверени, няма да бъдат проверявани повторно, Експертът коментира това по повод информацията, че Комисията за финансов надзор иска нови проверки на пенсионните фондове и застрахователите. 

"КФН в момента би искала да възложи на независим оценител да прегледа движението на проверените вече активи във втората половина на годината, защото ако трябва тези резултати от стрес тестовете, които просто бяха оповестени на обществеността, да бъдат наистина узаконени, то те трябва да се отразят в балансовите отчети за съответната година, а балансовата година е от 1-ви януари до 31-и декември", обясни Петкова. 

Според нея в този смисъл трябва да се извърши един такъв преглед, за да е ясно какво съответните компании трябва да оповестят в балансовите си отчети за цялата 2016 година. 

Таксите за потребителите на пенсионните фондове няма да се увеличават, въпреки че на дружествата им се налагат все по-големи плащания, заяви още Даниела Петкова. За проверката на балансите на дружествата обаче, ще трябва те да си платят на външна одиторска фирма. 

Също така комисията иска да повиши таксите си към всички поднадзорни дружества. Това увеличаване на разходите, било то чрез плащане на независими оценители или повишаване на таксите за надзорния орган, няма да се отрази добре на по-малките пенсионни фондове - печалбите им може и да не им позволят такива големи разходи, няма да могат да издържат, припомни Петкова.