Повече от половината банки в света са прекалено слаби, за да оцелеят при спад, показва проучване на McKinsey, цитирано от Business Standard.

"Повечето банки в световен мащаб може да не са икономически жизнеспособни, тъй като възвръщаемостта от собствения им капитал не отговаря на разходите им", се посочва в годишния преглед на индустрията, публикуван в понеделник.

Експертите призовават банките да предприемат към увеличаване на ефективността на операциите си и към сливания заради предстоящото очаквано икономическо забавяне.

"Вярваме, че се намираме в късния икономически цикъл и банките се нуждаят от значителни промени в момента, защото не се намират в най-доброто си състояние", казва Каусик Раджгопал, който е старши партньор в McKinsey. "В този късен цикъл никой не може да си позволи да лежи на стари ларви", допълва той.

Също така специалистите акцентират върху това, че финансовите институции губят преднина заради навлизането на нови участници на пазара, които променят предпочитанията на потребителите.

"Банките използват едва 35% от техните бюджети за информационни технологии за иновации, докато финтех компаниите харчат над 70% от своите в тази посока", казват от McKinsey и допълват:

"Заедно с регулаторните фактори, по-ниската бариера за навлизане на пазара средата става все по-благоприятна за новите фирми да вземат дял от банките.".