Акциите се повишиха в петък, след като ревизираното отчитане на инфлацията за декември беше по-ниско от първоначално отчетеното, а индексът S&P 500 затвори над ключовото ниво от 5000, тъй като силните печалби и икономическите новини се забавиха. Индексът включва 500-те най-големи компании, които се търгуват на борсите в САЩ.

S&P 500 нарасна с 0.57% до 5026.61, докато Nasdaq Composite нарасна с 1.25% и затвори на 15990.66. Индустриалната средна стойност на Dow Jones падна с 54.64 пункта, или 0.14%, до 38671.69.

Това са компаниите с най-висока дивидентна доходност в S&P 500

Това са компаниите с най-висока дивидентна доходност в S&P 500

За седмицата S&P добави 1.4%, докато Nasdaq спечели 2.3%. Dow завърши без промяна. И трите основни средни стойности отбелязаха своята пета поредна печеливша седмица и 14-та положителна седмица от 15.

"В края на краищата все още виждаме страхотни добри новини на икономическия фронт и пазарът реагира на това", споделя Дана Д'Аурия пред CNBC, съглавен инвестиционен директор в Envestnet. "Колкото по-дълго се разиграва тази история, толкова по-вероятно изглежда на пазара, че всъщност се приземяваме тук."

Солиден сезон на печалбите, облекчаване на данните за инфлацията и устойчива икономика допринесоха за ралито на пазара през 2024 г. Това също така накара S&P да затвори над нивото от 5000, след като за първи път достигна крайъгълния камък по време на сесията в четвъртък. Индексът за първи път премина 4000 през април 2021 г.

"Затваряне над това внимателно наблюдавано ниво несъмнено ще създаде заглавия и допълнително ще подхрани страха от пропускане (FOMO) на емоциите", казва Адам Търнквист, главен технически стратег в LPL Financial. "Извън потенциалното повишаване на настроението, кръглите числа като 5000 често осигуряват психологическа зона на подкрепа или съпротива за пазара."

По-ниската ревизия на индекса на потребителските цени от декември също помогна за настроението. Правителството коригира цифрата до увеличение от 0.2% спрямо първоначално отчетеното увеличение от 0.3%. Данните за основната инфлация, с изключение на храните и енергията, бяха същите. Данните за CPI за януари трябва да бъдат публикувани следващата седмица.

Технологичните акции на Megacap се повишиха отново в петък, допринасяйки за марша на S&P над 5000. Nvidia скочи с 3.6%, а Alphabet (Google) добави повече от 2%. Cloudflare рязко скочиха с 19.5% поради силни печалби , стимулирайки едновременно по-широкия облачен сектор. Акциите на полупроводниците също се повишиха с VanEck Semiconductor ETF (SMH) нараства с 2.2%.

Затишие пред буря за S&P 500 - ето как да инвестирате в подобна среда

Затишие пред буря за S&P 500 - ето как да инвестирате в подобна среда

Съвсем скоро ще навлезем в период на нестабилност и лоши резултати

Задната половина на отчетния период за печалбите за четвъртото тримесечие продължи с PepsiCo падане с 3.6% при смесени резултати. Take-Two Interactive спадна с 8,7% поради разочароваща перспектива, докато Pinterest спадна с 9.5% след издаване на по-слаба от очакваното прогноза и липса на прогнози за приходите.

Въпреки тези негативни отпечатъци, печалбите досега се оказаха по-стабилни от очакваното. Общо 332 S&P компании са отчели резултати, като около 81% от тях отчитат печалби над очакванията на анализаторите, според LSEG. Това се сравнява с 67% процент на победи за типично тримесечие от 1994 г. насам.