Все още има много компании с отлична дивидента доходност на фондовия пазар дори с неотдавнашното рали, което доведе до 19% ръст от началото на годината за S&P 500.

Много акции са изоставени и много от тях носят доходност от 6% или повече - включително общо около 40 в индексите S&P 500 и S&P MidCap 400, според данни от S&P Dow Jones Indices.

Финансовото издание Barron's провери дори за по-висока доходност от 7% в S&P 500 и излезе с половин дузина компании.

Цените на акциите на всичките шест компании от този екран, са на червено тази година и те се търгуват за 10 пъти прогнозираните печалби за 2023 г. или по-малко. За Boston Properties и Healthpeak Properties са използвани средства от операции, мярка за парични потоци, използвана от инвестиционни тръстове за недвижими имоти, вместо печалба на акция, която е по-ниска и за двете компании.

Altria и Walgreens оглавяват списъка с 9,5% дивидентна доходност, а останалите четири са в диапазона от 7%.

Компания/Тикер

Цена

Тек. Дох.

Изм. 2023

Altria / MO

$41.44

9.50%

-9.30%

Walgreens Boots Allianc / WBA

20.11

9.5

-46.2

Boston Properties / BXP

53.46

7.3

-21.9

Healthpeak Properties / PEAK

16.76

7.2

-33.2

Verizon Communications / VZ

37.35

7.1

-5.2

KeyCorp / KEY

11.76

7.1

-32.5

Данни: FactSet

Altria, чиито акции се понижиха с около 5% тази година до $41, беше депресирана от опасенията за огромен спад в обемите на цигарите, които достигнаха 10% през третото тримесечие, в сравнение с исторически годишни спадове в диапазона от 4% до 5%.

След отчета за печалбата за третото тримесечие през август, анализаторът на Goldman Sachs Бони Херцог написа, че има нарастващи притеснения относно способността на Altria "да компенсира ускоряващия се спад на обема на цигарите с ценообразуването, което води до потенциално по-ограничен ръст на печалбите/EPS".

Достъпността е проблем, тъй като пакет Marlboro струва средно 9 долара в САЩ и демографски данни, които са наклонени към клиенти с по-ниски доходи. Херцог остава оптимистичен, като твърди, че доходността и оценката на Altria са привлекателни.

Altria вижда печалба от около $4,95 на акция тази година, което е с 2% повече спрямо 2022 г.

Малко големи компании са толкова ангажирани с дивидентите си, колкото Altria. Тя повишава изплащането годишно в продължение на повече от 50 години, включително увеличение от 4% до тримесечна ставка от 98 цента на акция през август. Изплаща около 80% от печалбата си под формата на дивиденти.

Walgreens имаше ужасна година. Акциите му са намалели с почти 50% до $20, което го прави най-лошият компонент на Dow Jones Industrial Average.

Компанията рязко намали насоките за печалбите от началото на годината и консенсусът за фискалната 2024 г. (приключваща през август 2024 г.) сега възлиза на около $3,35 на акция, спад от близо $5 на акция в началото на 2023 г. Тя смени своя главен изпълнителен директор, след като беше ударена от спад в продажбите, свързани с Covid, и е изправена пред съмнения относно успеха на стратегията си за диверсификация в медицински практики.

Анализаторът на JP Morgan Лиза Гил надстрои Walgreens до Overweight от Neutral в края на октомври, което я направи един от малкото анализатори на улицата с рейтинг за покупка на акциите. Тя харесва новия главен изпълнителен директор на компанията, Тим Уентуърт, ветеран в здравеопазването, който излезе от пенсия, за да оглави веригата аптеки. Тя цитира "управленски екип, фокусиран върху здравеопазването" и "понижена, но надеждна летва" за финансовите резултати през текущата фискална година.

Безопасен ли е дивидентът? Гил пише, че нейните дискусии "ни карат да вярваме, че инвеститорите като цяло очакват намаление на дивидента". Walgreens каза на своя конферентен разговор през октомври, че "към този момент" бордът не е направил промяна в политиката си за дивиденти. Като се имат предвид очакванията за намаление, действителното намаление може да няма голямо влияние върху акциите.

Verizon Communications се повиши с 20% от най-ниските си нива през октомври до $37, след като отчетът за печалбите на компанията за третото тримесечие предложи известно успокоение относно конкурентната позиция на компанията в безжичния бизнес. Акциите на Verizon носят около 7% дивидентна доходност.

Докато високата доходност показва известна загриженост на инвеститорите относно устойчивостта на дивидентите, компанията увеличи тримесечния дивидент с около пени до 66,5 цента на акция през лятото, 17-ата поредна година на увеличаване на изплащанията.

По време на конферентния разговор за печалбите през юли главният изпълнителен директор Ханс Вестберг каза: "Нашето покритие на дивиденти е много добро. От началото на годината до момента коефициентът на изплащане на дивидент от свободния паричен поток е приблизително 56%, което е значително подобрение спрямо преди година."

KeyCorp беше ударена заедно с други регионални банкови акции тази година, но спечели повече от 25% от дъното си до около $12. Анализаторът на KBW Дейвид Конрад подобри акциите до "Outperform" от "Market Perform" в началото на ноември, цитирайки спад в дългосрочните лихвени проценти и "по този начин подобрена видимост на капитала". Той има целева цена от $15.

Конрад отбеляза, че KeyCorp има повишен коефициент на изплащане на дивиденти от около 70% и по-нисък капиталов коефициент в сравнение с други регионални банки. Компанията остави тримесечното си изплащане непроменено на 20,5 цента в декларация за дивидент по-рано през ноември.

Boston Properties е един от водещите офис REITs със сгради на ключови пазари като Ню Йорк, Бостън и Сан Франциско.

Акциите му са в депресия поради притеснения относно трудните условия в индустрията. Във връзка с публикуването на печалбите си за третото тримесечие, тя по същество запази насоките си за 2023 г. относно средствата от операции.

По време на конферентния си разговор нейният главен изпълнителен директор Оуен Томас каза, че "въпреки силното негативно пазарно настроение, BXP имаше още едно продуктивно тримесечие с финансови резултати и лизинг над очакванията и стабилен дивидент." Акциите при скорошни $54 дават доходност от над 7%.

Healthpeak, друг REIT, който отдава под наем офис пространство на лекарски практики и лабораторно пространство на биотехнологични и други фармацевтични компании. Компанията има сделка за сливане с Physician Realty Trust.

Във връзка с обявяването на тази сделка по-рано през ноември, главният изпълнителен директор на компанията Скот Бринкър каза, че планира да запази своя годишен дивидент от $1,20, което осигурява доходност от около 7% при скорошна цена от $16,75.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.