САЩ и Китай са все по-близо до споразумение, което ще позволи на американските счетоводни регулатори да пътуват до Хонконг, за да проверяват одиторските документи на китайски компании, които са листнати на борсите в Ню Йорк, съобщи Reuters.

Регулаторите на ценни книжа в Пекин правят постъпки китайските концерни, листнати в САЩ, както и техните счетоводни фирми да прехвърлят работните си документи и други данни от континентален Китай в Хонконг, твърдят източници, цитирани от The Wall Street Journal.

САЩ искат да "изчистят" пазара си от китайски технологични компании

САЩ искат да "изчистят" пазара си от китайски технологични компании

Предстои отнемането на лиценза на China Telecom

След това регулаторите от Съветът за надзор на счетоводството на публичните дружества ще пътуват до полуавтономния град, за да извършат проверки на място на одиторите на китайските компании и техните документи, допълват източниците.

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC) наскоро е информирала някои счетоводни фирми и компании за плана, твърдят източниците и добавят, че американските счетоводни инспектори може да пристигнат в Хонконг още през септември.

Окончателно споразумение обаче може да бъде постигнато само ако американската страна установи, че има пълен достъп до работните документи от одитите.

Повече от 200 китайски компании, листнати и търгувани в САЩ, са изправени пред перспективата да бъдат изхвърлени от американските фондови борси от началото на 2024 година в случай, че одиторите им не могат да бъдат инспектирани от американска страна в продължение на три последователни години.

Печалбата на големите китайски компании нарасна едва с 1% - кои са печеливши и губещи

Печалбата на големите китайски компании нарасна едва с 1% - кои са печеливши и губещи

От общо 41 промишлени отрасли, само 16 отчетоха ръст на приходите

В продължение на години регулаторните органи в Китай не желаеха да разрешават подобни проверки и твърдяха, че неограниченият достъп до одиторските документи на дружествата и техните данни може да застраши националната сигурност на страната.

Около 160 компании - включително гигантиге Alibaba Group Holding Ltd., JD.com и Baidu Inc., досега са били идентифицирани като несъответстващи на Закона за отчетността на чуждестранните дружества, който влезе в сила миналата година.