Saudi Aramco счупи нов рекорд. Дни, след като стана ясно, че саудитската петролна компания се нарежда начело по печалба в света, дружеството надхвърли $85 милиарда поръчки за облигациите ѝ, предава Reuters. Така инвеститорите ясно показват доверието си към Saudi Aramco, въпреки контрола на правителството над нея.

Очаква се Aramco да пусне дълг за около $10 милиарда. Смята се, че интересът към облигациите ще бъде показателен за този към първичното публично предлагане на акциите на компанията.

Търсенето е най-голямото за облигации от развиващ се пазар в историята. През миналата година поръчките за дълга на Катар надхвърлиха $52 милиарда при търсени $12 милиарда.

"Гледайки само числата, това е фантастично", казва Деймиън Бушет от Finisterre Capital. Но допълва: "Те са част от Саудитска Арабия, част от правителството. За инвеститорите в акциите това ще бъде далеч по-голям проблем, отколкото за облигационерите".

Държавната компания твърди, че е независима, но някои инвеститори виждат контрола на Рияд като проблем, тъй като в крайна сметка решенията ще бъдат взимани в полза на държавната хазна, а не на по-дребните инвеститори.

Aramco генерира печалба от $224 милиарда и има свободни $86 милиарда към края на годината - със сигурност няма нужда от продажбата на дълг. Според анализатори причините са две: от една страна ще бъде установен статута на компанията като независима, а от друга това ще позволи трансфера на богатство извън компанията.

Saudi Aramco е най-печелившата компания в света

Saudi Aramco е най-печелившата компания в света

Изпреварва с лекота Apple