От началото на 2023 г. Уолстрийт работи на всички цилиндри. В този приблизително 17,5-месечен участък наблюдавахме зрелия индекс Dow Jones Industrial Average (DJINDICES: ^DJI) с ръст от 17%, бенчмаркът S&P 500 (SNPINDEX: ^GSPC) добави 42%, а подхранваният от растеж Nasdaq Composite (NASDAQINDEX: ^IXIC) се катапултира по-високо с 69%. По-важното е, че и трите индекса постигнаха рекордни върхове при затваряне и стабилно се наложиха на бичи пазари.

На хартия нещата за Уолстрийт вървят гладко. По-голямата част от компонентите на S&P 500 надхвърлят консенсусните очаквания за печалба, а американската икономика остана на релси. Въпреки няколко исторически точни прогнозни индикатора, призоваващи за рецесия за щатската икономика през 2023 г., икономиката продължава да бумти.

Но историята също така ни казва, че фондовият пазар рядко се движи нагоре по права линия за продължителен период от време. Докато шумът около изкуствения интелект (AI) безспорно дава тласък на акциите, това не премахва възможността акциите да се сринат обратно на Земята в някакъв момент в бъдещето.

Надценени ли са щатските индекси и какви пазарни възможности има?

Надценени ли са щатските индекси и какви пазарни възможности има?

Трябва да разбирате бизнеса, преди да купувате акции

Въпреки че няма такова нещо като безпогрешна метрика, когато става въпрос за прогнозиране на краткосрочни насочени движения в Dow, S&P 500 и Nasdaq Composite, някои предсказуеми инструменти имат необичайна история на корелация с големи движения на фондовия пазар през цялата история. Един такъв индикатор за оценка, който разполага с данни от 153 години, предлага голяма представа дали фондовият пазар ще се срине или не.

Вървят ли акциите към катастрофа?

През последната година разгледахме набор от инструменти за прогнозиране, които са силно свързани със значителни насочени движения в трите основни борсови индекса на Уолстрийт. Те включват САЩ M2 парично предлагане, ISM Manufacturing New Orders Index и Conference Board Leading Economic Index (LEI), за да назовем само няколко.

Но ако има един показател, който има богат опит в предвещаването на големи движения на Уолстрийт над всички останали, това е управляваното от оценката съотношение цена-печалба на Shiller (P/E), което също често се нарича циклично коригирано съотношение цена-печалба или съотношение CAPE.

С традиционно съотношение P/E, цената на акцията на компанията се разделя на нейната последна 12-месечна печалба на акция. Съотношението P/E на Shiller на S&P 500 обаче се основава на средните коригирани спрямо инфлацията печалби за предходните 10 години. Проучването на данните за печалбите за десетилетие помага за премахване на еднократни събития, като COVID-19, които могат да повлияят неблагоприятно на анализа на оценката.

Снимка 504544

Източник: ЕПА

Към края на звънеца на 13 юни Shiller P/E на S&P 500 беше 35,38. Когато се тества обратно към началото на 1871 г., това представлява едно от най-високите показания по време на рали на бичия пазар. Това също е повече от два пъти над средното отчитане през последните 153 години от 17.13 - въпреки че лесният достъп до публични данни и период на исторически ниски лихвени проценти със сигурност насърчиха поемането на риск и многократното разширяване на съотношението през последните 30 години.

Въпреки това съотношението P/E на Shiller, което е повече от два пъти спрямо историческата средна стойност, не е най-голямата грижа. По-скоро това е, което следва всеки случай на Shiller P/E на S&P 500, който надхвърля 30 по време на рали на бичия пазар:

Август 1929-септември 1929: Непосредствено преди Голямата депресия да завладее Америка, Shiller P/E надмина 30 за първи път. Впоследствие Dow ще загуби 89% от стойността си, преди да намери дъното си.

Юни 1997 г.-август 2001 г.: По време на dot-com балона Shiller P/E на S&P 500 достигна най-високата си стойност за всички времена над 44. Това беше последвано от загуба на 49% от стойността на S&P 500 и спад на Nasdaq Composite над 75% от своя връх.

Септември 2017 г.-ноември 2018 г.: Спад от 20% през четвъртото тримесечие на S&P 500 последва още един случай на продължително покачване, което тласка Shiller P/E на север от 30.

Декември 2019 г.-февруари 2020 г.: През месеците, предшестващи срива на COVID-19, Shiller P/E надмина 30. S&P 500 щеше да загуби 34% от стойността си за 33 календарни дни по време на срива на COVID-19 през 2020 г.

Август 2020 г. - май 2022 г.: През първата седмица на януари 2022 г. Shiller P/E достигна 40 само за втори път в своята история на минало тестване. По време на мечия пазар през 2022 г. S&P 500 ще загуби до 28% от стойността си, като Nasdaq ще бъде ударен още по-силно.

Ноември 2023 г. - до момента: Както беше отбелязано, Shiller P/E в момента е над 35, считано от заключителния звънец на 13 юни 2024 г.

Съотношението P/E на Shiller е надхвърлило 30 пункта само шест пъти за 153 години, а предишните пет случая бяха свързани с отдръпвания в S&P 500, Dow или Nasdaq Composite, вариращи от 20% до цели 89%. Въз основа на това, което историята ни е казала за разширените оценки, може да се очаква смислен ход надолу - и може би дори краткотраен "срив".

Само имайте предвид, че Shiller P/E не е инструмент за времето на настъпване на катаклизми. Както ще забележите от "dot-com" балона, акциите останаха изключително скъпи повече от четири години. Текущата цена на фондовия пазар може да продължи седмици, месеци или години, преди да се преобърне, както показва историята.

В балон ли са щатските индекси?

В балон ли са щатските индекси?

Търсенията в Google за думите "фондов балон" достигнаха най-високото си ниво от януари 2022 година

Историята е монета с две страни, която силно облагодетелства дългосрочния оптимист

Перспективата за мечи пазар или срив на фондовия пазар вероятно не е нещо, което искате да чуете с Nasdaq Composite, S&P 500 и Dow Jones Industrial Average в режим на пълно рали. Но добрата новина, която трябва да се следва е, че историята е нелинейна и е в ъгъла на оптимистичните инвеститори, които влагат парите си в работа с дълъг хоризонт.

За да бъдем честни, нищо, което правим, казваме или мислим като инвеститори, не може да предотврати настъпването на икономически рецесии или случайни спадове (корекции, мечи пазари или сривове) на фондовия пазар. Тези спадове са естествена част от икономическия цикъл и дългосрочното инвестиране.

Има обаче значителна разлика между периодите на растеж за американската икономика и контракции. След края на Втората световна война през септември 1945 г. девет от 12-те американски рецесиите са преминали за по-малко от 12 месеца. От останалите три нито един не е продължил повече от 18 месеца.

От другата страна на тази непропорционална монета повечето икономически експанзии са продължили много години. Всъщност два периода на растеж след края на Втората световна война надминаха 10-годишната граница. Ако сте инвеститор, залагайки на американската икономика да се разширява с течение на времето е било абсолютно правилният ход (в исторически план, което разбира се не е гаранция за бъдещо такова).

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.