Цената на златото в първия ден септември продължава да намалява, както и през последните дни, което се улеснява от ръста на доходността на държавните облигации на САЩ. В същото време и по същата причина, стойността на среброто падна до най-ниското си ниво от над две години. 

Според данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време, цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex спада с 10,3 долара, или с 0,62%, до 1715,7 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1703,96 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Декемврийските фючърси на среброто в същото време поевтиняха с 1,81% до 17,558 долара за унция. По-рано през в хода на сесията цената на сребристия метал падна до $17,492, най-ниско ниво от повече от две години. Очаква се среброто да приключи август с близо 12% спад.

Доходността на десетгодишните държавни облигации на САЩ (US Treasuries) нараства до 3,198% от предишното затваряне при лихва от 3,132%. Държавните облигации са алтернатива на златните активи като печеливши "безопасни" инвестиции.

В същото време доларът продължава да поскъпва спрямо основни световни валути в очакване на по-нататъшно затягане на паричната политика в САЩ, а спрямо йената доларът достигна най-високата си стойност от 1998 г. насам при почти 140 йени. По-силният долар прави златото по-малко достъпно за закупуване на благородния метал в друга валута.