Цената на златото не показва осезаема динамика, очаквайки посока от решението на Федералния резерв на САЩ относно базовите лихвени ставки.

Според данните от днешната търговия, към 9.45 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се повиши с $0,5, или с 0,03%, до $1958,9 за тройунция.

Скъпоценният жълт метал се продава на спот пазара по 1945,84 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Юлските фючърси на среброто в същото време поскъпватт с 0,62% до 23,675 долара за унция.

Пазарите очакват с нетърпение заседанието на Федералния резерв, която ще се проведе следващата седмица, на 13-14 юни. Според CME Group 66,7% от анализаторите прогнозират, че регулаторът ще запази лихвения процент на сегашното ниво от 5-5,25%, в съответствие с изявлението от май на председателя на Фед Джеръм Пауъл, който предупреди за възможна пауза в повишенията на лихвените проценти. Останалите анализатори очакват американската централна банка все пак да повиши лихвения процент с 25 базисни пункта до диапазона 5,25-5,5%.

"Очевидно не сме по-близо до крайната точка на ставката, ако говорим за западния свят", цитира Bloomberg думите на водещ икономист на Emkay Global Financial Services Ltd., Мадхави Арора. "Има риск да видите допълнителни повишения на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ", добави експертът.