Цената на златото в четвъртък сутринта се стабилизира малко под нивото от 1795 долара за тройунция след покачване предишния ден, следва от данните за търговията. Лекото коригиращо понижение се улеснява от укрепването на долара и очакванията за ново повишаване на лихвения процент от Федералната резервна система на САЩ.

Към 9:35 часа българско време цената на февруарските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижи с $0,10, до $1797,90 за тройунция. В сряда златото поскъпна с 0,9% и достигна максимум от 1800 долара за унция.

Скъпоценният жълт метал се търгува на спот пазара по 1785,83 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Цената на мартенските фючърси на среброто в същото време се понижиха с 0,64% до 22,775 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - основни търговски партньори на САЩ) нараства с 0,23%, до около 105,34 пункта. В същото време в сряда индексът падна с 0,45%, което подкрепи златото. По-силният долар прави златото по-малко достъпно за закупуване от инвеститори, притежаващи други валути.

Следващият цикъл от заседания на големите световни централни банки, включително Федералния резерв на САЩ, ще се проведе следващата седмица. Според CME Group 75% от анализаторите прогнозират увеличение на основния лихвен процент с 50 базисни точки през декември до 4,25-4,5% годишно.

Също така Фед ще актуализира основните макроикономически прогнози, а след това ръководителят на Централната банка Джером Пауъл ще говори на пресконференция. Пазарите очакват сигнали относно лихвените планове на регулатора за следващата година, както и оценка на икономическата ситуация на фона на продължаващата несигурност и високата инфлация.