Цената на златото показва почти относително слаба динамика в сряда сутринта, като продължава растежа от последните няколко търговски сесии. Инвеститорите очакват предпазливо публикуването на протокола от заседанието на Федералния резерв на САЩ.

Според данните за днешната търговия, към 9,45 българско време юнските фючърси за златото поскъпват на Нюйоркската фондова борса Comex с 2,64 долара до 1 870,86 долара за тройунция.

Цената на сребърните фючърси за юли падна с 0,94% до 28,067 долара за унция.

Вниманието на пазарите е съсредоточено върху протоколите от заседанието на Фед през април, които ще бъдат публикувани в сряда вечер. Търговците се надяват да получат коментари от регулатора за бъдещата му парична политика в светлината на скока на инфлацията в страната.

Това може да повлияе на обменния курс на долара и стойността на националния дълг. И първо, традиционно отслабването на долара е положително за цената на златото, тъй като в този случай благородният метал става по-достъпен, когато се купува в друга валута. Обратно, укрепването на долара задържа покачването в цената на златото. В същото време американските дългови ценни книжа са алтернатива на благородните метали като актив "безопасно убежище".

Междувременно тези финансови инструменти сега също са стабилни - както курсът на долара, така и доходността на американските държавни облигации. Доходността на десетгодишните ценни книжа на САЩ от началото на седмицата завършва търговията средно с нива от 1,64-1,65%. Седмица по-рано доходността беше около 1,7%.

"Цената на златото се стабилизира, тъй като доходността по американските държавни облигации изглежда е установила краткосрочен минимум", цитира Bloomberg старши пазарения анализатор от Oanda Едуард Моя.