Цените на златото нарастват умерено в петък сутринта, тъй като доларът се обезценява спрямо други основни световни валути, сочат данните от днешната търговия.

Сутринта стойността на юнския фючърсен контаркт за злато на Нюйоркската фондова борса Comex нарасна с 0,16% или с 2,85 долара до 1 784,85 долара за тройунция.

Сребърните фючърси за май в същото време поевтиняха с 0,06% до 26,165 долара за унция.

Щатският долар подкрепи цената на благородния метал в петък, тъй като се обезценява спрямо еврото и йената, а доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) пада с 0,17%, до 91,17 точки. По-слабият долар прави стоките, включително петрола, по-лесно достъпни, когато се купуват в различна валута.

Като цяло анализаторите посочват благоприятна пазарна ситуация за перспективите на златото. Например, директорът на изследванията на Bullion Vault Адриан Аш заяви пред Market Watch, че "потребителското търсене на огромните пазари в Китай и Индия осигурява силна подкрепа" за благородния метал.

Освен това има търсене на злато като по-безопасен актив, тъй като нарастването на броя на случаите на заразените с коронавирус, регистиррани в Индия и Япония, увеличиха опасенията за глобалното икономическо възстановяване.

"Тези опасения не само доведоха до по-ниски очаквания около вдигането на базовите лихвени ставки в САЩ, увеличавайки търсенето на нискодоходно злато, но и до повишено търсене на безопасни активи", каза анализаторът от Oanda Софи Грифитс.