Цената на златото слабо се покачва в петък сутринта, пазарите обръщат внимание на плана за стимулиране на американската икономика, сочат данните от търговията.

Днес сутринта стойността на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0,09%, или с 1,7 долара - до 18453,1 долара за тройунция.

Мартенските фючърси за среброто спаднаха с 0,5% до 25,672 долара за унция.

Преди това в четвъртък новоизбраният президент Джо Байдън представи план за стимулиране на американската икономика в размер на 1,9 трилиона долара. Планът вече е одобрен от демократите в долната камара на Конгреса.

Традиционно облекчаването на паричната политика влияе негативно върху долара и доходността на американските държавни облигации. От своя страна това е положително за златото, което е традиционен надежден актив застраховка срещу инфлацията. След новината за икономическия план на Байдън американските борси се затвориха с понижение, азиатските също спадат, а доларът слабо се колебае.

"Перспективите за растеж на златото изглеждат ограничени поради по-високата доходност на държавните облигации и рисковите активи. Но по-слабият долар, очакванията за стимулиране и ниските реални лихвени проценти трябва да продължат да оказват подкрепа на ценния метал", казват анализатори от ANZ, цитирани от Ройтерс.