Цената на златото се понижава в четвъртък сутринта заради повишаването на доходността на американските държавни облигации които са търсени като алтернативен обект за "сигурна" инвестиция.

Според данните от днешната търговия цената на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижи с 0,41%, или със 7,55 долара, до 1776,85 долара за тройунция.

В същото време мартските фючърси на сребро поскъпнаха с 0,04%, до $22,352 за унция.

Отрицателна динамика се наблюдава на пазара на злато в четвъртък сутринта, инвеститорите обърнаха внимание на ръста на доходността на американските държавни облигации. Доходността на 10-годишните US Treasuries се покачи до 1,441% от предишното затваряне при 1,421%.

Според анализатори от Oanda, цитирани от Wall Street Journal, въпреки факта, че доларът е спаднал през последните дни, нарастващата доходност на американските дългови книжа могат да окажат натиск върху котировките на златото.

С нарастването на доходността на държавните облигации на САЩ златото става по-малко печеливш актив за инвеститорите, включително тези, които притежават други чуждестранни валути.